Bulovku napadli v noci hackeři, zachránka vozila pacienty jinam

Praha - Fakultní nemocnici Bulovka napadli v noci hackeři. K datům pacientů se nedostali. Speciální vyšetření Bulovka zajistila, běžné případy ale vezla záchranka rovnou jinam. Kvůli bezpečnosti byl od 03:00 do 11:00 vypnut vnitřní informační systém, nyní už funguje. Připojení na internet se obnoví ještě dnes. Nemocnice spolupracuje s Národním bezpečnostním úřadem, podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Ve 03:00 došlo k útoku zvenčí na nemocniční systém. Informatik mající službu nebezpečí včas rozpoznal, odpojil nemocnici od vnějšího světa a odpojil i jednotlivá pracoviště mezi sebou, aby data nebyla poškozena nebo smazána,“ uvedl mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Výpadek nemocniční provoz zásadně neohrozil. Podle Šalka se jen zpomalily některé procesy, protože si kliniky nemohly předávat výsledky vyšetření. Na počtu ošetřených se to nijak neprojevilo. Na speciálních CT přístrojích byli vyšetřeni i tři pacienti, které přivezla na Bulovku záchranná služba, protože se nepodařilo domluvit CT v jiné pražské nemocnici. Někteří pacienti z ambulancí ORL se pak museli z dneška přeobjednat na jiný den.

„Pro Pražany kvůli výpadku počítačů na Bulovce žádné omezení zdravotní péče nevzešlo, protože ty, kteří potřebovali speciálně jejich vybavení, jsme tam převezli a ostatní jsme vezli do jiných nemocnic,“ dodala mluvčí záchranné služby Jiřina Ernestová. Jde podle ní o standardní postup, když je v některé nemocnici technická závada, stop stav či prázdninová odstávka.