Profesoři u ledu. Zeman je jmenovat nechce a nový zákon neexistuje

Praha – Podzimní jmenování nových vysokoškolských profesorů se odkládá na neurčito. Prezident Miloš Zeman totiž další jmenování akademiků po sporu s literárním historikem Martinem C. Putnou odmítá a pravomoc chce přenést na ministra školství. Příslušnou novelu ovšem dosud vláda nedostala, a takovou změnu navíc odmítají samy vysoké školy.

Ministerstvo školství ovšem navzdory výhradám akademiků trvá na tom, že prezidenta pravomoci jmenovat profesory zbaví a do vlády předloží zákon, který vloží profesorské dekrety do rukou ministra školství.

„Respektujeme názor reprezentací vysokých škol, že by rády zachovaly současný stav, na druhou stranu respektujeme názor pana prezidenta, který jasně deklaroval, že již žádné profesory jmenovat nechce,“ konstatoval ve vysílání ČT24 mluvčí úřadu Marek Zeman. „Prezidentskou novelu jsme chápali jako mezikrok od jmenování prezidentem ke jmenování univerzitami.“ Právě jmenování profesorů univerzitami je model běžný na Západě.

Příslušný zákon, který posílí ministra školství, chce MŠMT předložit ještě Rusnokovu kabinetu. „Předpokládáme, že ještě tato vláda by měla tento návrh dostat na stůl. Uvidíme, jak celý proces dopadne,“ dodal Zeman. Předseda vlády v demisi Jiří Rusnok přitom už při jmenování kabinetu uvedl, že budou schvalovat jen nejnaléhavější záležitosti.

Profesury u ledu nevidí ministerstvo fatálně

Radě vysokých škol i České konferenci rektorů se nelíbí, že by měla být novela o jmenování schvalována samostatně, a ne jako součást chystané vysokoškolské novely. Rada také namítala, že jmenování prezidentem mělo větší vážnost a symboliku. Podle rektorů navíc hrozí politické zásahy do nezávislosti škol. O návrhu proto chtěli jednat až s novou vládou.

Profesory v minulosti jmenoval prezident zhruba dvakrát do roka, většinou na jaře a na podzim. Návrhy na jmenování předkládá ministerstvo po dosažení určitého počtu kandidátů, ani tato podmínka nyní podle mluvčího Zemana nebyla naplněna. „V tuto chvíli jsme ani nedosáhli počtu, který se většinou určuje, a to je 50 až 60 návrhů na jmenování profesorů,“ podotknul. Odložení jmenování profesorů proto podle něj není fatální.

Rozhovor s mluvčím MŠMT Markem Zemanem (zdroj: ČT24)