Nová biologická léčba dokáže zabránit rozpadu krvinek i selhání ledvin

Praha - Šestnáctiletá Markéta trpí vzácným genetickým syndromem, při kterém jí hrozí rozpad krvinek a selhání ledvin. Nová biologická léčba ale dokáže krev i ledviny vrátit do normálního stavu. Pacient se tak vyhne dialýze nebo transplantaci. Markéta proceduru vyzkoušela v pražském Motole jako vůbec první v Česku. Dosud ji lékaři nasazovali až po transplantaci ledvin. Unikátní lék má totiž i unikátní cenu. Jedna dávka vyjde na 500 tisíc, roční léčba pak na deset milionů. Pro pojišťovny velká položka, kterou ale zatím hradí.

Nemoc se začala u Markéty projevovat postupně. Byla hodně unavená a několikrát se jí stalo, že omdlela. Po neustálé malátnosti přišly i otoky v obličeji. Na začátku roku lékaři odhalili, že za vyčerpáním se skrývá vážná genetická nemoc - hemolyticko-uremický syndrom, který způsobuje rozpadání krvinek a akutní selhání ledvin. 

Syndrom má dva typy - první, mnohem běžnější, způsobují toxiny z bakterií a je známý například z epidemie střevní bakterie E.coli, která před dvěma lety postihla Německo. Atypický druh, jako má Markéta, je vzácný a daleko nebezpečnější.

„Asi 30 procent dětí bez této léčby umírá,“ řekl České televizi Tomáš Seeman z Pediatrické kliniky FN Motol. Pokud děti přežijí, potřebuje asi polovina z nich dialýzu. Pacienti sice mohou podstoupit i transplantaci ledvin, jenomže z 80 procent jim hrozí, že se nemoc vrátí a selžou i transplantované ledviny.

Nová biologická léčba dokáže genetický defekt v krvi, který ničí buňky v těle, zablokovat. Pacienti sice musí po čtrnácti dnech chodit do nemocnice na infuze, podle Markéty je to ale pořád lepší než dialýza: „Je mi o hodně líp.“ „Nejenom že to přežila, ale má vlastní ledviny, které jí fungují,“ dodává Seeman.

Biologická léčba může zachránit před dialýzou (zdroj: ČT24)