Na Moravě v sobotu pořádně zaprší, stoupnou hladiny řek

Praha - Na severovýchodě Moravy a Slezska bude v sobotu vydatně pršet. Hladiny řek odvodňujících Rychlebské hory, Jeseníky a Beskydy tak stoupnou. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu, povodňových stupňů by ale vodní toky zřejmě neměly dosáhnout. Příští týden se pak ochladí, bude jen kolem patnácti stupňů.

Upozornění před vydatným deštěm platí pro:

  • Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj 
  • pro sobotu do 02:00 do 22:00

V severovýchodní polovině Moravy a ve Slezsku bude ve druhé polovině noci na sobotu docházet k přibývání srážek od severovýchodu. Pokračovat budou i během sobotního dne. Během pozdního odpoledne by měl podle předpovědi déšť slábnout a v noci na neděli pak zcela ustat. Napršet by ale mohlo až 40 milimetrů srážek a v Rychlebských horách, Jeseníkách a Beskydech ojediněle kolem 50 milimetrů. 

V sobotu se budou teploty pohybovat mezi 17 až 21 stupni, na severovýchodě a východě území bude ale jen kolem 15 stupňů, na horách pak bude ještě o dva stupně méně. V neděli teploty vyšplhají na 18 až 22 stupňů, na západě bude ale jen kolem 16 stupňů. 

Od pondělí se ochladí

V pondělí postoupí do střední Evropy od západu okluzní fronta, za ní k nám začne po zadní straně hluboké tlakové níže postupující přes jižní Skandinávii nad Pobaltí proudit studený vzduch od severozápadu.

V pondělí bude oblačno, místy přeháňky, přes den bude 12 až 16 stupňů, na východě až 19 stupňů. Na úterý předpovídají meteorologové zpočátku zataženou oblohu s deštěm a ojediněle mlhy. Přes den by mělo být 11 až 15 stupňů. Vyhlídka počasí od středy do soboty: Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, jen přechodně polojasno. Nejnižší noční teploty 9 až 4 stupně, nejvyšší denní teploty 11 až 16 stupňů.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod