Veterináři kontrolují mléčné výrobky. V zahraničních chovech skotu vypukla TBC

Praha - Státní veterinární správa kontroluje se zvýšenou pozorností mléčné výrobky z dovozu. V polských a britských chovech krav totiž vypukla epidemie tuberkulózy, která se z tepelně neupraveného mléka může přenést na člověka. V Česku zatím nákaza člověka ani skotu zaznamenána nebyla.

Čeští veterináři se snaží nebezpečnou nemoc udržet za hranicemi Česka. Tuberkulóza v mléku je totiž rizikem i pro člověka. Zdrojem nákazy může být pouhá sklenice tepelně neupraveného mléka. Minimální doba projevu nemoci je podle lékařů šest až osm týdnů.

Nebezpečí se pro českého spotřebitele skrývá v mléce a mléčných výrobcích prodávaných na trzích. Zákazník by si vždy měl zkontrolovat oválné označení na obalu. „To je jistota, že výrobek prošel veterinární kontrolou a splňuje podmínky zdravotní nezávadnosti,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Pokud by Polsko i Velká Británie přistoupily na vybití chovů, v Evropě by kvůli tomu výrazně stoupla cena hovězího. Tamní úřady se proto zatím snaží nemocná zvířata léčit. Zvířatům se podávají antibiotika, která ovšem zůstávají v mase i mléce několik týdnů. A právě kontrola zakázaných látek v hovězím mase z dovozu je tak další úkol pro české veterináře.

Tuberkulóza postihla i Československo

Epidemie tuberkulózy se objevila v roce 1967 i v Československu. Nemoc tehdy postihla 70 procent chovů skotu, značně se rozšířila zejména na velkostatcích. Veterináři museli nakažené chovy ve velkém vybít. „Stát na eliminaci bovinní tuberkulózy poskytl přes jednu miliardu korun,“ vzpomíná Milan Pavlas z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, který byl tehdy u toho.

S nemocnými chovnými zvířaty se potýkají i jiné evropské státy. Například v Lotyšsku se objevil mor u prasat, v Itálii ptačí chřipka a v Řecku a ve Španělsku zase západonilská horečka - i tou se může nakazit člověk. Pro tuzemského zákazníka by ale žádné nebezpečí na talíři zatím číhat nemělo.

TBC v mléčných výrobcích tématem Událostí (zdroj: ČT24)