„Klapzubova jedenáctka“ pomůže lidem s roztroušenou sklerózou

Praha - Nástěnný kalendář s černobílými retro fotografiemi v duchu slavné Klapzubovy jedenáctky od fotografa Roberta Vana má upozornit na problémy lidí trpících roztroušenou sklerózou, poukázat na význam včasné a kvalitní léčby a zároveň pomoci sehnat peníze na vytvoření registru pacientů s touto chorobou. Spolupráci se slavnými fotbalisty v čele s Ivanem Haškem si fotograf pochvaloval. „Fotbalisté byli velice profesionální, pracovalo se mi s nimi téměř lépe než s modelkami,“ řekl Vano.

Roztroušená skleróza je onemocnění mozku a míchy, kterým v Česku trpí zhruba 18 000 pacientů. Ročně je nemoc zjištěna u 1 000 lidí, nejčastěji postihuje mladé lidi mezi 20. a 40. rokem věku, častěji ženy. Vyléčit se nedá, biologická léčba oddálí invaliditu, pokud se zahájí včas. „Ta kamarádka s vámi zůstává celý život a vy s ní celý život musíte bojovat,“ uvedla lékařka Dana Horáková.

Nemoc, které se pro nízký věk pacientů říká nemoc mladých lidí, má většinou velice rychlý nástup, poruchy vidění a citlivosti se projeví během několika dnů. Přestože není léčitelná, existují metody, jak její průběh zpomalit. „Zásadní je přístup k nemoci, na jedné straně léčba a na druhé straně aktivní přístup pacienta,“ připomněla Horáková. Důležitá je i pomoc okolí. „To je ten motiv týmu v našem kalendáři,“ dodala Horáková.

Rozhovor s Robertem Vanem a Danou Horákovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod