Bilance páteční razie: 9 obviněných, škoda až 4 miliardy

Praha - Protikorupční policie obvinila devět lidí z krácení daní a legalizace výnosů z trestné činnosti. Státu údajně mohli způsobit škodu až čtyři miliardy korun. V souvislosti s případem policisté v pátek zasahovali v pražském sídle vydavatelství Mladá fronta, vydavatelství ani novinářské činnosti se ale zásah netýkal.

Protikorupční policie se případem zabývala od loňského léta. Obvinění předkládali Finančnímu úřadu pro Prahu 5 daňová přiznání, která obsahovala nepravdivé údaje. „Skupina působila v rámci několika obchodních společností. Obvinění měli po vzájemné domluvě soustavně, opakovaně a nezákonně vylákávat nadměrný odpočet u daně z přidané hodnoty u několika z jimi ovládaných společností,“ popsal mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. 

Kriminalisté obvinili osm mužů a jednu ženu, kteří se trestnou činností údajně obohatili minimálně o 780 milionů korun. Tři obvinění skončili ve vazbě, zbylých šest stíhají policisté na svobodě. V případě prokázání viny jim hrozí až deset let vězení. „Z předběžného vyhodnocení materiálů, které byly zajištěny při domovních prohlídkách, a dalších provedených šetření dále vyplývá, že mohlo dojít k vylákání nadměrných odpočtů, a tedy ke škodě na státním rozpočtu v řádech tří až čtyř miliard korun,“ upozornil Ibehej. Na rozkrývání případu se podle něj podílelo Generální finanční ředitelství.

Při trestné činnosti skupina údajně využívala i služeb advokáta. Některé písemnosti prý například umisťovala do prostor označených jako advokátní kanceláře tak, aby k nim policistům s ohledem na advokátní mlčenlivost znesnadnila přístup.

Zásah proti skupině zahájila policie 12. září, provedla celkem 14 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. V pátek 13. září zasahovala i v objektu v Praze 5 - Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta. „Příkaz k prohlídce jiných prostor jsme od Okresního soudu pro Prahu 5 měli na celý objekt. V rámci prováděných úkonů jsme museli otevřít i neoznačené prostory. Jakmile jsme zjistili, že tyto prostory se nevztahují k námi prověřované obchodní společnosti a advokátní kanceláři, kanceláře jsme opustili,“ uvedl mluvčí.

Vydáno pod