Třetina nemocnic je ohrožena krachem, varuje krizový štáb

Praha – Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů upozorňuje na neutěšený finanční stav nemocnic, řadě zařízení docházejí peníze na poskytování péče, zvyšují stále své vnitřní zadlužení. Platí to pro všechny typy nemocnic od fakultních po krajské. Nejméně třetině nemocnic prý hrozí finanční kolaps, pokud prý nedostanou více peněz, péče se koncem roku omezí. Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek ale upozorňuje, že nemocnice se na úhradovou vyhlášku mohly připravit, svědčí o tom podle něj dobrá hospodářská kondice některých z nich. Ministr v demisi Martin Holcát poslal dnes vládě návrh zákonného opatření, kterým chce zvýšit odvody za státní pojištěnce o 98 korun na 821. Do zdravotnictví by norma přinesla ročně 7,2 miliard navíc.

„Jde o skrytý, obrovský problém a obrovské riziko, že se nemocnice zadlužují, a to velikým tempem. V našich nemocnicích je po splatnosti zhruba 1,5 miliardy až 2 miliardy korun,“ přiblížila situaci předsedkyně Asociace nemocnic ČR a ředitelka plzeňské FN Jaroslava Kunová. Podle jejích slov se odsouvají plánované operace a narůstá vnitřní zadlužení. Situace se prý blíží tomu, že dodavatelé začnou omezovat dodávky do nemocnic, což v konečném důsledku ohrožuje péči o nemocné. „Pokud nemocnice nemá s čím pracovat, pak ani akutní péči nemůže poskytnout,“ dodala. Připomněla, že dodavatelé zdravotnického materiálu do nekonečna nebudou „dotovat“ chod nemocnic, jde tedy podle Jaroslavy Kunové o „časovanou bombu“.

„Nestačí nám sliby zvýšení platby za státní pojištěnce, to se promítne až příští rok. Jako řešení vidíme novelu úhradové vyhlášky, která krizi způsobila,“ upozorňuje předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich a dodal, že o situaci bude dnes štáb jednat s premiérem Jiřím Rusnokem.

Vyhláška snížila letos příjmy nemocnicím o šest miliard, dalších šest miliard odčerpal stát z nemocnic zvýšením DPH. „Chceme apelovat na vládu ČR, určitá řešení existují. Pakliže nebudou přijata letos, bude to v dalších letech stát víc. Ohrožena je dostupnost péče,“ uvedl Vladimír Drvota ze sdružení soukromých nemocnic. Podle prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára v důsledku vyhlášky peníze chybějí zejména Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Dodatečné zdroje získané odkupem pohledávek zdravotních pojišťoven a přislíbené zvýšení úhrad státu za státní pojištěnce podle štábu systém pouze sanují. Štáb žádá novelizaci úhradové vyhlášky pro zbývající měsíce letošního roku a zmírnění regulací. Pro rok příští žádá úhrady nemocnicím nejméně na 105 procent. Periodickému opakování krizí pak může zabránit především stanovení každoroční valorizace úhrad za státní pojištěnce a osvobození léků a zdravotnických prostředků od DPH.

Situace někde vážná je, kritická je ale podle ministerstva silné slovo

„My víme, že v některých nemocnicích je situace vážná, nepoužíval bych slovo kritická. Všichni poskytovatelé měli možnost se připravit na úhradovou vyhlášku a mohli učinit některá optimalizační a racionalizační opatření k větší efektivitě poskytované péče,“ prohlásil pro ČT24 náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Podle náměstka Plíška jsou některé nemocnice, které se na dopad úhradové vyhlášky připravily, v dobré kondici. Kde je to opačně, by se měl zřizovatel setkat s vedením a žádat vysvětlení, potažmo plán na některé kroky vedoucí k úspoře.

Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek
Zdroj: ČT24

Na požadavky krizového štábu Plíšek podle svých slov nemůže konkrétně reagovat, protože chystaná úhradová vyhláška pro nadcházející rok se teprve připravuje a o řadě věcí se jedná. „Osvobození léků od DPH se stává předmětem volební kampaně, ministerstvo zdravotnictví takový návrh nepředkládá, bude záležet na nové Poslanecké sněmovně, zda s něčím takovým přijde. My určitě k něčemu podobnému nemáme mandát,“ uvedl k jednomu z požadavků Plíšek.