Kandidátku ČSSD nezmrazíme, rozhodl soud – již podruhé

Olomouc/Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 již podruhé odmítl návrh na vydání předběžného opatření, kterým chtělo několik členů sociální demokracie z Mohelnicka zmrazit kandidátní listinu pro Olomoucký kraj. Olomoucká kandidátka tak platí. Samo krajské vedení ČSSD je přesvědčeno, že při sestavování kandidátky nijak nepochybilo. Strany musejí kandidátní listiny pro předčasné volby podávat na krajských úřadech, termín vyprší zítra. Mezi posledními dnes představila svoje lídry Dělnická strana sociální spravedlnosti. Do boje o sněmovnu se zatím hlásí 18 uskupení.

„Návrh podaný Pavlem Němcem byl částečně zastaven, protože se jednalo o totožný, a ve zbytku zamítnut. Zamítnut byl v části, ve které se domáhali toho, aby ČSSD se zdržela bránění ve výkonu pasivního volebního práva dvěma žalobcům a panu Němcovi,“ uvedla mluvčí soudu Novotná.

Rozhodnutí soudu bylo teprve nyní doručeno právnímu zástupci, rozhodnutí soudu tak mluvčí zatím podrobněji komentovat nechtěla. „Soud tam neshledal důvody pro tak naléhavý způsob rozhodnutí, jakým je předběžné opatření,“ doplnila Novotná.

Němec hodlá v soudní při dál pokračovat

Kompletní kandidátku předložila sociální demokracie olomouckému krajskému úřadu minulý týden. Návrh na předběžné opatření, které mělo kandidátku zmrazit, potom podal k pražskému obvodnímu soudu advokát Pavel Němec, až do lednového vyloučení člen ČSSD. „V Olomouckém kraji funguje dlouhodobě určitý nepsaný systém pravidel, jak dosazovat spřízněné a loajální členy ČSSD na kandidátky do všech voleb. S demokracií to nemá nic společného, vše se jen posvěcuje rádoby tajným hlasováním předem domluvené většiny,“ vysvětluje svou motivaci, proč se postavil vedení sociální demokracie.

V soudní při hodlá Němec i nadále pokračovat. Příští týden chce podat žalobu, po volbách chystá také správní žalobu u krajského soudu na neplatnost zvolení všech kandidátů ČSSD v Olomouckém kraji. „Ta věc tím nekončí, jsme v poločase. Bohužel konečné řešení se odložilo v řádu několika měsíců a znamená to i ohrožení výsledku voleb,“ uvedl.

Krajské vedení: Němec straníky „zpracoval“

Krajské vedení pochybení odmítá s tím, že při sestavování kandidátky respektovalo pořadí jmen dodaných z jednotlivých okresů. Právě ze Šumperska, pod které mohelnická buňka spadá, přišlo 11 nominací. Němec, který byl podle olomouckého lídra Romana Váni navržen jako nečlen svou matkou, obsadil poslední místo. Jako nečlen by navíc podle regulí ČSSD musel získat výjimku. To se ale nestalo a na kandidátku se nedostal.

Rozhodnutí soudu prý olomoucké špičky očekávaly. „Já jsem to tak čekal, byl jsem po celou dobu procesu přípravy kandidátních listin a k žádnému porušení demokratických pravidel tam nedošlo,“ řekl lídr kandidátky Roman Váňa. Podotkl, že v mezidobí jednal s nespokojenými straníky z mohelnické organizace a snažil se jim celý postup vysvětlit. „Na druhou stranu jsem pochopil, že jsou natolik zpracováváni panem Němcem, že to bude dlouhá cesta, než si ty věci vyjasníme,“ dodal Váňa.

Dnešní soudní rozhodnutí ve věci ČSSD přitom není první případ; Němec s několika spolustraníky napadl olomouckou kandidátku ČSSD už na konci srpna – ani tehdy mu soud nevyhověl. Němec již dříve vzkazoval, že podá i samotnou žaloba na neplatnost sestavení olomoucké krajské kandidátky, případně bude po vyhlášení volebních výsledků podán návrh na vyslovení neplatnosti voleb kandidátů ČSSD v Olomouckém kraji.

Do voleb se zatím přihlásilo 18 politických uskupení (zdroj: ČT24)