ODS už netrvá na školném, zelení chtějí omezit lobbing

Praha - ODS netrvá na zavedení školného na vysokých školách, dává přednost poplatkům za delší studium. Chce úlevy pro firmy spolupracující se školami a také pro firmy, které umožní práci na částečný úvazek pro rodiče dětí v předškolním věku. Program strany pro oblast vzdělávání představil exministr školství a lídr pro Jihomoravský kraj Petr Fiala. Strana chce rovněž posílit prestiž učitelů a zavést dlouho připravovaný kariérní řád. Svůj volební program dnes představila i Strana zelených. Do voleb se chce vrátit s heslem Jdeme to změnit.

Nedostatek míst v mateřských školách chce ODS řešit podporou různých forem předškolního vzdělávání. „Musíme zajistit dostupné předškolní vzdělávání všem, kteří ho chtějí, ať v tradičních školkách, dětských skupinách nebo ve firemních školkách,“ uvedl Fiala. ODS podporuje i výuku angličtiny od 1. třídy základní školy. Plánuje také větší důraz na výuku matematiky a přírodních věd. Na vzdělávání chce v příštím volebním období přidat tři miliardy korun.

Strana chce rovněž zastavit experimentování s dětmi a školami. Fiala to podotkl s tím, že on sám byl v posledních osmi letech osmým ministrem školství: „Přes neustálé reformování a napravování důsledků reforem novými reformami nemáme ani čas na pravidelnou péči o zlepšování kvality našich škol. Musíme dát mladým lidem jistotu, jakou podobu budou mít například státní maturity. Je potřeba rozhodnout o dlouhodobém funkčním modelu, který neselže jako ten předchozí.“

Petr Fiala: „Všichni chceme pro naše děti dobré školy, k tomu nám ale nepomůže žádná další reforma ani žádné další pokusy. Školy potřebují stabilitu a řád.“

U vysokých škol chce strana dát důraz na uplatnitelnost absolventů na trhu práce a kvalitu výuky. „Školné není to nejdůležitější. Chceme revizi poplatků tak, aby nejdřív platili ti, kteří studují dlouho nebo se studiu dostatečně nevěnují,“ konstatoval Fiala. Poplatky za delší studium platí už nyní. Naopak talentovaní studenti by podle Fialy měli být zvýhodněni. Vláda expremiéra Petra Nečase uvažovala o možném zavedení „zápisného“, které by platili všichni studenti vysokých škol.

ODS chce spojit rady České televize a Českého rozhlasu

ODS chce rovněž změnu zákona o České tiskové kanceláři (ČTK). Podle místopředsedkyně strany Miroslavy Němcové by měla být ČTK silnou národní agenturou s významnou sítí zahraničních redaktorů. Agentura by mohla nově dostávat příspěvky od státu. Pravděpodobně by byly vyhrazeny z přerozdělení koncesionářských poplatků pro veřejnoprávní média. Zároveň by ODS chtěla spojit rady České televize a Českého rozhlasu, podle ní by to posílilo postavení veřejnoprávních médií. V radách by pak měli být především odborníci.

Podle Němcové se strana rozhodla svůj program zaměřit na média kvůli nedávné akvizici, kdy skupina Agrofert miliardáře Andreje Babiše koupila společnost Mafra, která vydává mimo jiné deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Babiš zároveň se svým hnutím ANO kandiduje ve volbách. Podle Němcové se jedná o spojování hospodářského, politického a mediálního vlivu.

Zelení chtějí prosadit daleko přísnější zákon o ochraně ovzduší

Volební program dnes představila i Strana zelených. Do voleb se chce vrátit s heslem Jdeme to změnit. Zelení sází na kontaktní kampaň, do které se zapojí stovky dobrovolníků. 20. a 21. září by měli chodit přímo do vybraných domácností a představovat v nich části programu.

Ondřej Liška: „Od roku 1989 je zde největší procento lidí, kteří jsou znechuceni zavedenými politickými stranami, kteří se ani pět týdnů před volbami ještě nerozhodli, koho volit. Myslím, že právě pro tyto lidi Strana zelených může být tou správnou alternativou.“

Stejně jako všechny ostatní strany cílí i zelení na boj proti korupci, konkrétně by chtěli výrazněji regulovat lobbing a zároveň posílit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Strana chce rovněž investovat do šetrnějších technologií a prosadit daleko přísnější zákon o ochraně ovzduší. Ekonomiku by nastartovala snížením zdanění práce a zaměřila by se rovněž na produkci místních potravin. „Prosazujeme, aby existoval zákonem garantovaný nárok pro umístění dětí do mateřských školek od tří let věku,“ dodal předseda strany Ondřej Liška.  

Mynář si na předvolební kampaň veme neplacené volno

K volební kampani se dnes blíže vyjádřil i prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který povede kandidátku Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) ve Zlínském kraji. K 1. říjnu proto rezignuje na mandát krajského zastupitele. Volební kampaně se hodlá účastnit od příštího týdne, vezme si na ni neplacené volno. V plnění kancléřských povinností ho po tuto dobu nahradí zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Petr Mužák.