Skupina firem zřejmě vysávala miliony z Dopravního podniku

Praha - Reportéři ČT objevili nový propletenec firem, který zřejmě sál peníze ze zakázek v pražském Dopravním podniku. Zjistili, že firma Brema, která dodává elektronická zařízení do metra, posílá milionové provize na Panenské ostrovy společnosti Mavex. Ta je přitom majetkově propojená s firmou, která patří manželce Jiřího Tomana, bývalého šéfa investic pražského magistrátu. Reportáž připravila Jana Neumannová.

V posledních letech objem zakázek Dopravního podniku pro firmu Brema několikanásobně stoupl, zejména poté, co v roce 2009 podepsala zprostředkovatelskou smlouvu s firmou Mavex, která má utajeného vlastníka a sídlí na Panenských ostrovech. Zatímco v roce 2006 a 2007 získala firma Brema zakázky za deset a dvacet milionů, v následujících letech si výrazně polepšila. A to až na bezmála 200 milonů ročně. 

„Evidentně se jedná o fiktivní služby. Pokud by měli čestné úmysly, vyhlásili by výběrové řízení,“ komentoval skutečnost Martin Kameník z občanského sdružení Oživení. „V podstatě není v moci zprostředkovatele, aby za úplatu slíbil, že firma dostane zakázku. To rozhodnutí je vždycky na zadavateli. Takže tady to zprostředkování evidentně naznačuje, že tendry musely být nějakým způsobem ze strany zadavatele zmanipulované,“ dodal Kameník.

V posledních letech objem zakázek Dopravního podniku pro Bremu několikanásobně stoupl
Zdroj: ČT24

Stanislav Beránek, Transparency International:

„Můžeme se domnívat, že provize pak dál tekly ke konečným příjemcům.“

Martin Kameník, občanské sdružení Oživení:

„Nejpravděpodobnější je, že šly někomu, kdo rozhodoval přímo právě o investicích dopravního podniku.“

Zprostředkovatelská firma Mavex sídlí na Panenských ostrovech a je jednou ze společností, kterou zastupovala advokátní kancelář Šachta and Partners. Zeptali jsme se jí tedy, jaké služby mohla společnost Mavex zajeté fungující firmě Brema nabízet. Advokátní kancelář však o ničem neví. 

Ptali jsme se také firmy Brema, za co peníze vyplácela. Její ředitel však pouze písemně sdělil, že jeho firma „neposkytuje žádné informace (ať již negativní či pozitivní), týkající se našich obchodních partnerů či smluvních vztahů. Tato interní politika je pro nás velmi důležitá a je součástí udržení naší kredibility. Z toho důvodu nejsme schopni na vaše dotazy jakkoliv reagovat.“

image_504268
Zdroj: ČT24

Ve spleti firem figuruje i společnost manželky Jiřího Tomana

Zdá se, že Mavex je jeden z klíčových uzlů, přes který tekly provize ke konečným příjemcům. Ve spleti firem jsme narazili na nečekanou souvislost. Kolem Mavexu figuruje i společnost ProFuturo. Ta patří manželce Jiřího Tomana, šéfa investic na magistrátu z éry primátora Pavla Béma. 

Reportérům ČT se podařilo již dříve získat informace, které propojují kauzy dopravního podniku s vlivnými lidmi z pražského magistrátu. Před nedávnem informovali o slavné trojici, která stála v pozadí mnoha kauz na pražském magistrátě - je v ní politický podnikatel Roman Janoušek, bývalý náměstek z vrchního státní zastupitelství Libor Grygárek a právě bývalý šéf investic Jiří Toman, u kterého objevili Reportéři ČT významný majetek, který si nemohl ze svého magistrátního platu dovolit.

Firmy navázané na Dopravní podnik
Zdroj: ČT24

„Jiří Toman byl jedním z vysokých úředníků pražského magistrátu, který byl s Romanem Janouškem v poměrně častém kontaktu. Řešili spolu zakázky, které vypisovalo hlavní město Praha. V podstatě se bavili o projektech a veřejných zakázkách v hodnotách desítek milionů korun,“ uvedl Jiří Fiala, analytik Transparency International. Na tehdejší podezřelé zakázky podalo několik trestních oznámení nové vedení hlavního města v čele s Bémovým nástupcem Bohuslavem Svobodou.