Slibujeme, uděláme, zařídíme… Nejen reálné sliby, ale i trochu legrace

Praha - Předčasné volby jsou na dohled a z pestré škály předvolebních slibů si bude moci vybrat opravdu každý. Vedle tradiční nabídky nízkých daní, vysokých dotací a šťastných zítřků pro každého nachystaly politické strany i speciální menu pro náročnějšího voliče. Letos zřejmě hrají mimo jiné i soutěž o nejbizarnější slib. Některé působí tak nereálně, že se voliči budou ještě modlit, aby na ně vůbec nedošlo. A co ve vážné chvíli politice chybí? Podle TOP 09 trocha legrace.

Nezaměstnaný do každé rodiny: Tak by se dal přeložit svérázný plán ČSSD na snížení nezaměstnanosti: Lidé bez práce budou za kupóny pomáhat občanům v domácnostech - umývat okna nebo žehlit. Dle oranžových představ si do bytu jen tak pustíme nezaměstnaného člověka, kterého vidíme poprvé v životě, aby nám uklidil. A do čisté domácnosti pak ČSSD každé rodině slibuje i zavedení vysokorychlostního internetu zdarma. A kolik taková akce bude stát? Místopředseda strany Lubomír Zaorálek v tuto chvíli říci nedokáže.

Hrubý odhad odborníků na pokrytí pro vysokorychlostní internet do každé domácnosti je sto - miliard korun. Kdyby ale sociální demokraté vytvořili koalici se zelenými, možná by je našli. Zelení totiž také chtějí internet pro všechny zadarmo - jako veřejnou službu. Zelení cílí i na současnou gastronomii. Voličům slibují - právo na bezmasou stravu ve školách a nemocnicích.

Komunisté vytáhli do boje s nápadem založit státní banku, kde občané nebudou platit žádné poplatky - soudruzi jim zaručí úroky i půjčky. Podle Miloslavy Vostré (KSČM) tak budou dostupnější úvěry a potřebné finance pro většinu občanů.

Státní levná banka, která má na rozdávání, je sice možná sen mnohých komunistických voličů, zároveň ale naprostá utopie. Ve finále by totiž mohla stát občany víc než současné bankovní poplatky. „Já se obávám, že by se k úvěrům takové bance mohli dostat lidé, kteří by se normálně k úvěru nedostali, protože je malá pravděpodobnost, že ten úvěr splatí. A když potom je potřeba takovou banku zachraňovat, tak kdo ji zachrání? My všichni,“ vysvětluje ekonom Vladimír Pikora.

Svobodní zase slibují úplně zrušit daň z příjmu fyzických osob. Ta dnes dělá patnáct procent ze super hrubé mzdy. A stát díky ní například loni vydělal 92 miliard v rozpočtu. A čím by Svobodní díru zalepili? Prý by zrušili dotace - od stavebního spoření přes zateplené domy až po ekologické kotle. Podle ekonoma Pikory taková představa funguje jenom v zemích, které jsou vyspělejší než Česká republika, které mají stabilnější veřejné finance.

Strana práv občanů ZEMANOVCI i zase slibuje, že okamžitě zrychlí dálkové vlaky. SPOZ má v programu ale i další perly. Chce například od představitelů všech politických stran požadovat, aby plnili předvolební sliby.

Pendolino na nádraží
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Kalousek: Neusmát se na nikoho za celý den je zločin

A co na to TOP 09? Ta se - soudě dle svých předvolebních slibů - na případného kontrolora od Zemanovců - zářivě usměje. „V hodnotovém desateru máme, že úsměvů není nikdy dost a neusmát se na nikoho za celý den je zločin, takže i ve velmi vážných chvílích jsme přesvědčeni, že patří trochu srandy,“ říká místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Lidovci pro jistotu plánují rovnou další národní obrození: „Vnímám absolutní nutnost morální obrody naší země,“ nechal se slyšet pražský lídr lidovců Daniel Herman.

ODS odstartovala kampaň ze střechy svého sídla a evokuje tak Titanic před ledovcem. Svůj program stále ještě tají. Zatím slibuje jen mladým - první práci a první byt.  A pověřený šéf strany voličům říká, že v minulosti nebylo zase tak špatně: „Naše vládní angažmá nebylo jen angažmá špatné, ale že přineslo řadu pozitiv … a proto vstupujeme do této kampaně s pokorou, ale také se sebevědomím,“ zahajoval kampaň ODS pověřený předseda Martin Kuba.

A co ten, který se tváří, že má recept na všechny problémy? Tomio Okamura se momentálně zaměřil na volební urny: „Volební urny zůstávají přes noc zcela bez dozoru, mimochodem, to bych chtěl také změnit, to také není normální…,“ myslí si Okamura.

Sliby chyby (zdroj: ČT24)
Vydáno pod