Mluvčí ERÚ: Vitásková dostává výhružné sms i od politiků

Praha - Senát přiškrtil podporu fotovoltaiky. „Na začátku byl dobrý úmysl podporovat ekologii a obnovitelné zdroje. My ale zvolili to nejdražší a nejhorší řešení, co jsme mohli. Teď jsme šlápli na záchrannou brzdu,“ řekl v Hyde Parku ČT24 mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka. Chvojka se vyjádřil i k údajným pokusům o vraždu šéfky úřadu Aleny Vitáskové. „Dostává zastrašující sms, i od politiků. Pokud s tím ministr vnitra nezačne něco dělat, není to normální. Předsedkyně je pod extrémním tlakem, který tu nemá žádný politik či státní úředník,“ dodal Chvojka.

Návrh zákona o obnovitelných zdrojích má ukončit podporu výroby elektřiny například v solárních elektrárnách, které budou uvedeny do provozu až od 1. ledna příštího roku. Cílem je omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. 

„ERÚ není proti podporování obnovitelných zdrojů energie, je proti tomu, aby je všichni platili na složenkách,“ vysvětlil postoj regulačního úřadu Jiří Chvojka. V oblasti fotovoltaiky a bioplynu jsme podle Chvojky dosáhli parametrů, které chtělo Česko původně dosáhnout až v roce 2020. Podpora by se tak zastavila i bez přijetí zákona. „U ostatních zdrojů hrozil boom, proto jsme šlápli na záchrannou brzdu. Ochrana spotřebitele byla nad vším ostatním. Nemůžeme dopustit, aby kvůli cenám energie krachovaly podniky. Měla by přijít silná vláda, která bude podporovat obnovitelné zdroje tak, aby to nemělo plošný dopad na spotřebitele,“ dodal Chvojka. Například v Polsku platí podle Chvojky výkupní ceny pouze největší znečišťovatelé, ne celá populace, jako tomu bylo dosud v Česku. 

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Chvojka: Ačkoliv máme zákon, na vlastníky elektráren nepřijdeme 

Nový zákon počítá s tím, že příjemci dotací budou muset odkrývat své vlastníky. Podle mluvčího ERÚ však nebude toto opatření účinné. „Domnívám se, že se opět najdou lidé, kteří vymyslí cestu, jak to obejít. Bylo by třeba odhalit skutečné příjemce peněz, ti si ale mezi sebe nastrčí mezičlánek,“ řekl Chvojka, který nevyloučil, že je penězi financován i organizovaný zločin. 

Jiří Chvojka, mluvčí ERÚ:

„Někdo potřeboval zlegalizovat peníze z trestné činnosti a v Čechách se mu k tomu naskytla příležitost. Odletěl do Hongkongu, v hotovosti koupil solární panely, protože tam nejsou žádné zákony proti praní špinavých peněz, a dovezl je do ČR. Tady už se nikdo neptal, kde na ty panely vzal a odkud jsou. Stát je umožnil zapojit, zprovoznit a peníze dotyčnému nejenom vybral, ale ještě zhodnotil. Což je unikátní věc, která nesnese srovnání.“

Jak to celé bylo?

Chvojka připouští, že na začátku byl, podobně jako u jiných kauz, dobrý záměr. Lidé si mohli dát na své střechy za podpory státu malé solární panely, aby ušetřili za distribuci elektřiny. Dobře to podle Chvojky běželo první tři roky existence programu, kdy byla podpora relativně nízká. Poté se podpora skokově zvýšila a následně ji bylo možné snižovat jen o pět procent ročně. Zároveň klesly ceny panelů, čímž došlo k obrovskému snížení investičních nákladů, což přilákalo celou řadu spekulantů. „Následovala vládní krize a úřednické vládě ležel na přelomu let 2008/9 téměř půl roku zákon, který měl možnost současnému stavu zabránit. Tehdy nastala zlatá éra solárních baronů, kteří svůj investiční záměr stihli prosadit,“ popsal Chvojka stručně celou kauzu. 

Dalibor Matějů, nezávislý konzultant: 

„Obnovitelný zdroj by měl být dimenzován tak, aby energie byla spotřebována v místě vzniku, ne aby se z ní stávala systémová záležitost. To je cesta, kterou by stát měl jít. Každá dotace křiví trh a vznikají komplikace.“

Chvojka: Vitásková dostává zastrašující sms i od politiků 

Mluvčí ERÚ se v Hyde Parku vyjádřil i k údajným pokusům o vraždu šéfky úřadu Aleny Vitáskové. Podlě něj se Vitásková zastrašit nenechá. „Svým tvrdým postupem si nadělala řadu nepřátel. Útoků bylo více, trvají od března, od Velikonoc má velmi přísnou ochranku. Dostává zastrašující sms, i od politiků. Práci ERÚ to samozřejmě ovlivňuje, ale doufám, že to nebude mít vliv na výsledek, ale jen na náš komfort,“ uvedl Chvojka. 

Podle Chvojky by měl stát situaci razantně řešit. „Nemůžeme předsedkyni chránit jako prezidenta a tvářit se jako by nic. Pokud ministr vnitra nevystoupí do médií a nezačne s tím něco dělat, není to normální. Předsedkyně je pod extrémním tlakem, který tu nemá žádný politik či státní úředník,“ uzavřel Chvojka.