Prezident úřadoval, podpisem definitivně pohřbil projekt sKaret

Praha – Projekt sKaret, jejichž prostřednictvím chtělo ministerstvo práce vyplácet sociální dávky, dnes definitivně ukončil prezident Miloš Zeman; podepsal zákon, který zavedení kontroverzních karet zrušil. Vedle toho prezident podpisem schválil nižší podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů i zákon o menších baleních alkoholu, který reaguje na loňskou metanolovou aféru.

sKarty

Sporný projekt sKaret ministerstvo práce a sociálních věcí zahájilo za působnosti exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). S sKartami si potřební měli vybírat dávky a podpory z bankomatů, mohli s nimi i platit - automaticky k nim totiž dostali účet u České spořitelny, se kterou MPSV uzavřelo loni v lednu na 12 let smlouvu. sKartu dostalo přes 277 000 lidí, projekt ale od počátku kritizovala rada postižených a opozice a výhrady měl i ombudsman.

Úřady práce nyní držitelům karet rozešlou dopis, kde je budou informovat o dalším postupu. Lidé budou ještě nějaký čas dávky přes sKartu dostávat. Po obdržení dopisu pak oznámí úřadu práce, kam jim má stát peníze posílat - buď složenkou poštou, nebo na účet v bance. Úředníci budou mít na změnu dva měsíce. Pokud se klient neozve, bude mu úřad práce zasílat dávky poštou na jeho trvalou adresu či nahlášené bydliště, nebo na dříve uvedené konto.

Obnovitelné zdroje

Podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů bude nižší, všichni příjemci dotací navíc musí odkrýt vlastníky. Vládní novelu zákona minulý týden schválil Senát, dnes ji podepsal prezident. Návrh zákona také ukončuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna 2014. Snižuje se i příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který spotřebitelé platí v ceně elektřiny.

Účelem novely je omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. V letošním roce jde na tuto podporu kolem 45 miliard korun, z toho téměř 12 miliard jde ze státního rozpočtu a zbytek platí lidé a firmy v cenách elektřiny.

  • Fotovoltaika autor: Sojka Libor, zdroj: ČTK
  • Ilustrační foto autor: Horázná Jitka, zdroj: ČTK

Omezení pro distributory a prodejce alkoholu

V reakci na metanolovou aféru, při které zemřelo 47 lidí, vstupuje do českého právního řádu také několik opatření pro prodejce alkoholu. Zákon o povinném značení lihu snižuje nejvyšší možné balení alkoholu na jeden litr, pouze v případě láhví bude přípustné nejvýše třílitrové balení. Nyní je možné prodávat až šestilitrové balení.

Výrobci lihovin a distributoři budou muset skládat kauce. Prodejci kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin navíc budou muset mít koncesi. Výrobci a dovozci lihu ho budou smět prodávat jen jiným registrovaným distributorům a konečným prodejcům. Restauratéři budou moci mít v provozovně otevřenu vesměs jen jednu láhev od každého druhu tvrdého alkoholu.

Další zákony podepsané prezidentem

  • Opozice od října získá zákonné právo publikovat v obecním periodiku, čemuž se mnohé radniční koalice zatím bránily. Přiměřený prostor opozici v radničních novinách umožní novela tiskového zákona.
  • Registrované partnerství bude možné uzavřít na kterémkoli matričním úřadu bez ohledu na to, kde partneři mají trvalé bydliště.
  • Zápisy obchodních společností, spolků, družstev a nadací do povinných veřejných rejstříků získají jednotná pravidla.
  • Dotace na sociální služby bude zatím dál rozdělovat ministerstvo práce. Kraje o penězích pro poskytovatele péče o seniory, handicapované a další potřebné budou rozhodovat až od roku 2015. Novela zavádí i změny v dávkách pro handicapované. Držitelé průkazů pro postižené budou mít automaticky nárok na příspěvek na mobilitu.