Vláda pošle do Senátu první zákonné opatření – kvůli pojištěncům

Praha – Kabinet Jiřího Rusnoka rozhodl o předložení prvního zákonného opatření; do Senátu pošle návrh na zvýšení plateb státu za státní pojištěnce, o který usiloval ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. České zdravotnictví by si tak mělo přilepšit o 4,7 miliardy korun. Sanovat finanční potíže tuzemských nemocnic chtějí i zdravotní pojišťovny; v odůvodněných případech už nyní při vyúčtování loňského roku navyšují paušál a ruší regulační srážky.

„Po dlouhé debatě jsme dospěli k názoru, že uděláme tuto věc zákonným opatřením, a to proto, abychom minimalizovali riziko, kdyby se nedej bože nová sněmovna nemohla dlouho dohodnout, jak se zorganizuje,“ prohlásil předseda vlády v demisi Jiří Rusnok.

Třetina nemocnic je podle krizového štábu ve vážných potížích, ke konci roku hrozí omezování péče. Nemocnice žádají změnu letošní úhradové vyhlášky, aby dostaly víc; podle prezidenta SZP Jaromíra Gajdáčka ovšem samotnou vyhlášku změnit nelze, proto pojišťovny volí cestu navýšení paušálu.

Pojišťovny také zvyšují zálohy všude tam, kde je v regionu výrazný nárůst pojištěnců nebo výrazně přibylo lékařských výkonů, které pojišťovna při vyúčtování uzná. „Za první pololetí tak stouply úhrady od pojišťoven sdružených v SZP téměř o devět procent,“ uvedl.

Odstupující ministr Martin Holcát požádal v úterý zdravotní pojišťovny, aby zohlednily v platbách skutečně vynakládané prostředky na péči a nečekaly na vyúčtování, které se dělá vždy až v roce následujícím. Vyzval je také, aby neuplatňovaly regulace, kde to není nezbytně nutné. Ministr také informoval zdravotní pojišťovny, že se asi o měsíc posune schvalování zdravotně pojistných plánů na příští rok. Do té doby už budou jasné parametry nové úhradové vyhlášky.

Předběžnému opatření se Senát nebrání

Holcát zároveň vládě předložil návrh na předběžné opatření; zdůvodňuje tuto cestu jako jedinou možnost, jak preventivně postupovat proti riziku selhání systému veřejného zdravotního pojištění. V opatření zamýšlel zvýšení měsíční platby státu pojišťovnám za děti, důchodce nebo nezaměstnané o 98 korun na 821 korun - zdravotnictví by tím mělo ročně získat navrch 7,2 miliardy korun. 

Premiér v demisi Jiří Rusnok se zvýšením plateb za státní pojištěnce souhlasil, spolu s ministrem financí Janem Fischerem ale hovořil o zvýšení nižším. Podle ministerstva financí má jít o zvýšení o 50 korun na 773 korun, což by přineslo navíc 3,7 miliardy. Výsledná částka je tak nakonec kompromisem - vláda chce platby zvýšit o 4,7 miliardy korun. O kolik by se mohly zvýšit platby za jednotlivé pojištěnce, premiér Jiří Rusnok neřekl.

Senát, který by měl normu poprvé v historii ČR schvalovat jako své zákonné opatření, se podle slov předsedy Milana Štěcha proti návrhu v zásadě nestaví. „Co se týká zdravotnictví, je všeobecně známo, že situace je velmi napjatá, že tam chybí peníze,“ uvedl.

Debata o rozpočtu na vládě ve finále

Ministr financí v demisi Jan Fischer předložil vládě návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem  112 miliard korun. Původně se plánoval deficit 110 miliard Kč. Fischer přitom ujistil, že vláda splní maastrichtské kritérium a vejde se těsně do tříprocentní hranice deficitu. Fischer v rozpočtu našel peníze třeba na navýšení mezd státních úředníků nebo na nabírání nových policistů. Definitivně bude vláda o rozpočtu hlasovat příští středu. Pak by teprve měl jít rozpočet do sněmovny, které vzejde z nových voleb. Rozpočet by tak noví poslanci mohli začít probírat až 26. listopadu, kdy je čeká první schůze.

Nemocnice na čas přijdou o peníze od pacientů

Protože Ústavní soud (ÚS) zrušil stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici, pacientům skončí s novým rokem povinnost tuto částku za den v nemocnici platit. Ministr Holcát stáhl svůj plán snížit platbu rychlým zákonným opatřením na 60 korun, tuto výši poplatku totiž ÚS nezpochybnil. A protože nová vláda už nový poplatek od ledna zavést nestihne, ztratí české nemocnice s každým měsícem bez této zákonné úpravy 150 milionů.

VZP si chce od státu bezúročně půjčit 2,6 miliardy

Navíc podle serveru iDNES.cz Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) požádá vládu o půjčku 2,6 miliardy korun. Peníze mají zabránit zpožďování plateb zdravotnickým zařízením. Na návrhu se dohodlo vedení pojišťovny a ministerstva zdravotnictví. Pokud VZP půjčku získá, pokusí se ji splatit do dvou let.

„Jednalo by se o bezúročnou dlouhodobou půjčku 2,6 miliardy korun. Je to polovina částky, kterou by pojišťovna potřebovala na konci letošního roku,“ prohlásil ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. Částku ministerstvu vyčíslila VZP. Vládě její návrh doporučí ke schválení, dodal ministr. Návrhem by se kabinet měl zabývat ještě do předčasných voleb.