Výpověď Rittiga případ nikam neposunula, uvedl advokát Nagyové

Praha – Po téměř čtyřech hodinách skončil výslech lobbisty Ivo Rittiga. Na policejní služebně Na Perštýně vypovídal v kauze Jany Nagyové a exposlanců ODS. Rittig připustil, že se s Nagyovou společensky stýkal. Popřel ale, že by spolu jakkoli jinak spolupracovali. Jeho advokát a bývalý pražský vrchní žalobce Vlastimil Rampula se po skončení k průběhu výslechu nevyjádřil. Podle právního zástupce Jany Nagyové Eduarda Bruny výpověď Rittiga případ nikam neposunula. Policie Rittiga pravděpodobně předvolá znovu, uvedl státní zástupce Pavel Komár. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan ale zároveň v Interview ČT24 řekl, že Rittig dnes nebyl u výslechu poprvé: „Pan Rittig už byl vytěžen. Pro vyšetřujícího státního zástupce je podstatné, že je ochoten se dostavit kdykoli, kdy o to bude požádán.“

Jako jeden z mála svědků v případu kolem Jany Nagyové si Ivo Rittig zajistil doprovod rovnou dvou advokátů - Karolíny Babákové a Vlastimila Rampuly. Ten přitom nemá u veřejně činných osob právě dobrou pověst. „Býval spojován s chybami při dozorování například případu Mostecké uhelné nebo případu tunelování IPB, takže vlastně není ani tak překvapivé, že teď už v roli advokáta pracuje v podstatě se stejnou klientelou,“ komentoval analytik Transparency International Stanislav Beránek.

Rampula po odchodu z policejní služebny pouze zopakoval, že Rittig podal svědeckou výpověď. Sdílnější nebyl ani sám Rittig, který hned po skončení nastoupil do přistaveného vozu. Výslechu se účastnil i Filip Seifert, advokát bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, obviněného v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Ten uvedl, že „výpověď nepřinesla žádné nové skutečnosti“.

Nagyová by se k soudu mohla dostat koncem října, uvedl její advokát

Výpověď případ nikam neposunula ani podle Eduarda Bruny, advokáta Jany Nagyové. Jeho klientku prý nepoškodila. „Padaly otázky na schůzky pana Rittiga s paní Nagyovou, ale nic záporného ve vztahu k mé klientce jsem se nedověděl… Ptali se i na rebelující poslance, ale on to všechno víceméně staví do roviny přátelských, osobních vztahů. Nikoliv, že by se pletl do politiky,“ uvedl Bruna. Zároveň sdělil, že by Nagyová už koncem října mohla předstoupit před soud.

Samotnou Janu Nagyovou bude policie znovu vyslýchat v úterý 24. září, ve čtvrtek pak současného šéfa vojenské tajné služby Rostislava Pilce. K výslechu by se měla dostavit i bývalá vicepremiérka a po krátký čas ministryně obrany Karolína Peake.

Ivo Rittig
Zdroj: ČT24

S detektivy se ale Rittig dnes neviděl naposledy. Vyšetřovatelé s ním ještě budou chtít mluvit o dokumentech, které našli v jeho domě i kancelářích. Rozsáhlá razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) proběhla v Praze a na dalších místech republiky v polovině června, primárně cílila na prorůstání podnikatelských struktur do chodu hlavního města. Jednou z osob, na které policie zacílila, byl právě Rittig. Policie ho podezřívá, že spolu s lobbistou Romanem Janouškem, podnikateli Peterem Ďuricou, Jiřím Tomanem a bývalým státním zástupcem Liborem Grygárkem manipuloval s veřejnými zakázkami a ovlivňoval vyšetřování některých kauz.

Sám Rittig to ale v dřívějším rozhovoru pro Českou televizi odmítl. „V mém příběhu jsem spojován s lidmi, které jsem nikdy neviděl. S panem Janouškem jsem se za poslední dva roky viděl jednou a s Panem Grygárkem asi třikrát,“ podotknul. Za červnovou razií vidí machinace pražských podnikatelských skupin.

Stejně jako Roman Janoušek i on potom odmítl, že by desítky kilogramů zabaveného zlata a 120 milionů korun, jako vedlejší nálezy vyšetřování, patřily jemu. A už vůbec si nepřipouští vinu ohledně nabízení postů za odchod poslanců ze svých funkcí. „Pakliže někdo tu kauzu jakýmkoli způsobem monitoroval, tak naprosto nemohl vůbec potkat mě na jakémkoli stupni jednání, pakliže vůbec nějaké jednání bylo,“ řekl ČT Rittig.

Ke konci srpna si policisté pozvali na služebnu také úřadujícího šéfa ODS Martina Kubu, který měl mimo jiné vysvětlovat právě vzájemné schůzky s Rittigem. Kuba přiznal, že se s Rittigem sešel loni na podzim před kongresem ODS, kde se ucházel o post 1. místopředsedy. „Já jsem viděl pana Rittiga na pár schůzkách před kongresem, kdy se jednalo o nějakou situaci uvnitř ODS,“ řekl Kuba. Prý mapoval situaci ve straně a informace sbíral také od zákulisních hráčů, tedy i od Rittiga.

Případy spojované s Ivo Rittigem:

Policie Rittiga prošetřuje také kvůli zakázce na zpracování etického kodexu v Lesích ČR, za kterou lobbistova firma inkasovala 1,5 milionu. Podle protikorupčního fondu potom měla pražská Nemocnice Na Homolce nevýhodně pronajmout jedné z firem napojených na Rittiga sklad na léky, a přijít tím o stamiliony korun. „Jako Ivo Rittig prohlašuju, že nestojím za žádnou firmou nebo aktem, který by obchodně nebo jakkoliv zasahoval do dění na Homolce,“ říká sám lobbista. „Dokonce jsem kvůli tomu na Homolku přestal chodit a raději se chodím léčit do jiné nemocnice.“

Kriminalisté se o Rittiga už delší dobu zajímají i kvůli údajnému tunelování pražského dopravního podniku. Podle dokumentů Nadačního fondu proti korupci Rittig inkasoval 17 haléřů z každé jízdenky a oklikou přes firmu na Panenských ostrovech tímto způsobem získal už desítky milionů korun. Rittig ovšem jakoukoli vazbu na pražský dopravní podnik odmítá. „Nestojím za žádnou firmou, která měla provize na dopravním podniku, ani jsem neorganizoval jakýkoli příběh, co se týče lístků,“ prohlašuje.