V kauze kladrubského hřebčína čelí obvinění i jeho ředitel

Praha - Policie obvinila v případu údajně zmanipulovaného výběrového řízení na opravu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem další čtyři lidi. Je mezi nimi i současný ředitel hřebčína Jiří Jehlička. Podle policie měl ovlivnit soutěž na projektanta provizorních stájí. Další obvinění jsou stavební inženýři. Jehlička obvinění odmítá; jeho právník už podal stížnost.

„Nerad bych se k tomu vyjadřoval, protože to je čerstvé. Nic zlého jsem neudělal,“ řekl ČT Jehlička. 

Policie v květnu po rozsáhlé razii zatkla a obvinila devět lidí, kteří měli tendr na opravu hřebčína za téměř 300 milionů korun zmanipulovat. Šlo o bývalou zastupující ředitelku hřebčína Simonu Voňkovou, dále o manažery firem Metrostav, Geosan, Chládek a Tintěra či Enterie. Skončili ve vazbě; soud je ale po třech týdnech propustil. Vyšetřování pokračovalo dál, jeho výsledkem jsou nyní další čtyři obvinění. 

Ředitel Jehlička v pondělí oznámil, že hřebčín v Kladrubech patrně tento týden vypíše výběrové řízení na opravu objektů, ačkoli předchozí tendr vyšetřuje policie. Chovná stanice doufá, že se jí na třetí pokus podaří vyčerpat evropské dotace ve výši 300 milionů korun. Čas na to má do konce příštího roku.

Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO. Chov koní v Kladrubech má několikasetletou tradici. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína.