Očkovací průkazy zeštíhlely a prvorodičkám chybí informace

Praha – Státní zdravotní ústav v rámci úspor zeštíhlil podobu zdravotních a očkovacích průkazů, které obdrží každé dítě hned po narození a které ho doprovází až do okamžiku, kdy v 19 letech opustí ordinaci pediatra. V rámci úspor nově nedistribuuje doplňkové přílohy o kojení nebo bezpečnosti novorozenců. Některé matky si proto stěžují, že musí chybějící informace pracně dohledávat.

Doplňkové přílohy obsahovaly informace o tom, jak dítě roste, pravidla první pomoci nebo prevence úrazů, Státní zdravotní ústav je ale letos poprvé nedistribuoval. Místo toho vsadil na to, že si je rodiče dohledají na jeho internetových stránkách a přiznává, že jednou z motivací byla i snaha ušetřit. Zatímco ještě před šesti lety dalo ministerstvo zdravotnictví na průkazy milion a půl, letos je to jen 400 tisíc.

„Pokud by na to byly finanční prostředky, vydával by se vedle elektronické podoby i edukační informační materiál a bylo by dvakrát jištěné, že se informace k rodičům dostanou. Pokud se ale má někde uspořit, je tato cesta celkem bezproblémová úspora,“ řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová.

Některé matky, a zejména prvorodičky, ovšem informace postrádají; ve chvíli, kdy neví, že se mají obrátit na internetové stránky SZÚ, musí informace dohledávat jinde na internetu, v časopisech nebo v rodičovské literatuře.

V současnosti se navíc připravují nové očkovací průkazy pro příští rok a odborná společnost pediatrů má strach, že kvůli úsporám zeštíhlí ještě víc. „Obáváme se toho, jaká situace bude v příštím roce, protože žádný systém nastaven nebyl,“ podotkla předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová. Ministerstvo zdravotnictví proto slíbilo, že peníze najde, aby se průkazy pro příští rok nezměnily.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod