Jakub Fischer se za univerzity vzpírá otcovu rozpočtovému návrhu

Praha – Současný návrh státního rozpočtu pro nadcházející rok se nezamlouvá vysokým školám, na výzkum by prý dostaly o 291 milionů korun méně, což znamená pokles o 5,6 procenta. Za Radu vysokých škol to oznámil její předseda Jakub Fischer s vědomím, že se ještě návrh rozpočtu, který vládě předložil ministr financí v demisi Jan Fischer, může změnit. Na úbytek peněz pro univerzity proto upozorňují s předstihem.

„Přestože z tohoto výsledku nejsme nadšeni, respektujeme rozpočtové možnosti,“ uvedl ke snížení plánovaného rozpočtu pro univerzity v celkové výši 0,16 procenta Jakub Fischer. Rozhodně se ale vysoké školy staví k možnému poklesu ve financování výzkumu ze strany ministerstva školství. Příští rok by měly vysoké školy přijít o 291 milionů, celkově by dostaly 4,8 miliardy.

„Pokles prostředků na institucionální podporu výzkumu, vývoje a inovací je zcela v rozporu s významem této oblasti a se strategickým cílem ČR do roku 2020 investovat do výzkumu jedno procento HDP z národních veřejných zdrojů,“ upozornil Fischer mladší.

Zasedání kabinetu
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Rada také uvedla, že ministerstvo školství zaplatí vysokým školám na rok 2014 o 14 636 studentů méně než letos. Snížení počtu studentů se nevztahuje jen na zubařské studijní programy. Zubaři mají totiž výjimku, hrozí jejich nedostatek. Proti snižování počtu studentů akademici nemají námitek. Ministerstvo tak reaguje na demografický pokles a zároveň brzdí takzvanou masifikaci vzdělání. Univerzity mohou přijmout studentů, kolik chtějí, výuku těch, které přijmou nad limit, jim ale ministerstvo neproplatí.

Ministr v demisi Jan Fischer předložil vládě včera návrh státního rozpočtu se schodkem 112 miliard korun, tedy o 2 miliardy vyšším proti původnímu plánu. Ujistil, že vláda splní maastrichtské kritérium a vejde se těsně do tříprocentní hranice deficitu. Jan Fischer v rozpočtu našel peníze třeba na navýšení mezd státních úředníků nebo na nabírání nových policistů. Konečné slovo by vláda měla říct příští středu. Pak by teprve měl jít rozpočet do nové sněmovny, zabývat by se jím zákonodárci mohli 26. listopadu na první schůzi.

Vydáno pod