Baťovi potomci zavítali do srdce předkova impéria

Zlín – Takzvaná americká větev dynastie Baťa, která se s Českem soudí o milionové náhrady za konfiskovaný majetek, zavítala po letech na návštěvu do Zlína. Potomci Jana Antonína Bati v čele s jeho vnukem Johnem Nashem přijeli do města po oficiální návštěvě Slovenska zcela neformálně. Rodina zřejmě při cestě do Evropy nechtěla Zlín, který svého času platil za centrum baťovského průmyslového impéria, vynechat. I původně plánovaná setkání s místními politiky nakonec padla.

Původně se Baťovi potomci měli ještě před polednem setkat s krajským radním Františkem Čubou (SPOZ), poté i s jedním z náměstků primátora. Kvůli zdravotním obtížím Johna Nashe ale nakonec ze setkání sešlo.

O náhradu škody za zabavený majetek se rodina soudí už od roku 2007, kdy česká justice očistila Baťovo jméno. Odmítla verdikt z roku 1947, v němž československý Národní soud odsoudil J. A. Baťu za zradu a kolaboraci s nacisty a na základě Benešových dekretů rozhodl o znárodnění rodinného majetku. Pět potomků Jana Antonína Bati se od té doby domáhá náhrady škody za 56 milionů korun.

Někteří členové americké větve rodiny, včetně Johna Nashe a jeho manželky Jany, před několika dny navštívili také Slovensko. Rodina tam, stejně jako před lety v České republice, požádala o odškodné za majetek zabavený po válce. Hodnota slovenského majetku se odhaduje na 25 miliard korun.