Lidovci slibují, že se nespojí s komunisty. TOP 09 se vydala za voliči tramvají

Praha – Promítáním předvolebního spotu zahájili lidovci kampaň před podzimními volbami. V klipu z dílny Filipa Renče slibují voličům, že se nespojí s komunisty a nepodpoří žádnou vládu, která by byla na jejich hlasech závislá. Šéf strany Pavel Bělobrádek rovněž připomíná, že se strana nezapletla do žádných zlodějin a korupčních skandálů. Kampaň dnes odstartovala i TOP 09 – vybrala si k tomu jízdu tramvají napříč Prahou.

„To, co dneska prožíváme, je hluboká krize hodnot,“ připojuje se k Bělobrádkovi v klipu europoslankyně a někdejší kandidátka na prezidenta Zuzana Roithová. „Jsme křesťansko-demokratická strana, s tímto proudem jsou spojeny pojmy jako pravda, úcta, láska, zodpovědnost, solidarita nebo naděje,“ slibuje Bělobrádek s tím, že se tyto hodnoty bude snažit dodržet i v politice. Lidovci voličům nabízí optimismus a naději - což má symbolizovat žlutá slunečnice.

Lidovci se už dříve při představování programu nechali slyšet, že už nechtějí být jazýčkem na vahách, jako tomu bylo někdy v minulosti. V předvolebním klání chtějí klást důraz na ekonomiku, zemědělství a sociální oblast. Konkrétně chtějí znovu prosadit společné zdanění manželů anebo zajistit rodičům právo na místo ve školce pro jejich děti. Zdůrazňují i investice do vzniku nových pracovních míst.

TOP 09 sází v kampani na MHD 

Odpoledne zahájila v Praze kontaktní kampaň TOP 09. Její představitelé si k tomu vybrali tramvaj – prý proto, že se s ní špatně couvá. Speciální tramvajová linka vyjela ze střešovické vozovny a svou pouť zakončila večer na Jiřího z Poděbrad. Přistoupit mohl kdokoliv. „Musíme bojovat, jde o budoucnost této krásné země. Prosím všechny naše příznivce, aby nepolevili až k 28. říjnu a opravdu s námi bojovali do posledního okamžiku, bude to nutné,“ prohlásil předseda strany Karel Schwarzenberg. Mimopražští voliči o setkání s členy TOP 09 prý nepřijdou - tramvaje a trolejbusy se projedou postupně i dalšími městy.

TOP 09 slibuje snížení deficitu státního rozpočtu minimálně o půl procenta HDP ročně. Dále chce zrušit ministerstva dopravy, průmyslu a obchodu a ministerstvo pro místní rozvoj a jejich agendu přesunout do nového ministerstva hospodářství. Daně nechce strana zvyšovat ani snižovat.

Předčasné volby se budou konat v pátek 25. a v sobotu 26. října 2013.