Volba prezidenta: Ministerstvo navrhuje 8 tisíc podpisů ověřených úřady

Praha – V budoucnu by ke kandidatuře na prezidenta republiky mohlo stačit 8 tisíc podpisů namísto nynějších 50 tisíc. Při první prezidentské volbě se vyrojily spory ohledně kontroly pravosti podpisů, ministerstvo vnitra se jim tímto návrhem chce propříště vyhnout. Navíc by se podpisy pod petici za kandidáta sbíraly na úřadech.

„Navrhujeme, aby se daly podpisy ověřovat jak na kontaktních místech Czechpoint, tak přes datovou schránku,“ přiblížil pro ČT plán ministerstva jeho mluvčí Vladimír Řepka.

Navrhovaná úprava řeší kontroverzní výpočet neplatných hlasů. Úředníci je při první volbě ze dvou náhodně vybraných podpisových vzorků sčítali, podle pozdějšího verdiktu Nejvyššího správního soudu se ale měly průměrovat. Resort hodlá návrh předložit až nové vládě, která vzejde z předčasných parlamentních voleb.

Politické strany, které se o přímou volbu prezidenta v Parlamentu zasadily, s návrhem většinou souhlasí. Ověřené podpisy podle nich předejdou případným ústavním stížnostem. Snížení počtu podpisů potřebných ke kandidatuře na hlavu státu ale odmítají sociální demokraté.

Zda se návrh promítne do volby v roce 2018, se tedy bude odvíjet od složení nové sněmovny. Protože jde o součást ústavní novely, budou s ním muset souhlasit tři pětiny poslanců a senátorů.

Změna volby prezidenta (zdroj: ČT24)