Picek chce vyšší rozpočet pro obranu, vojáci by dostali přidáno

Praha – Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek by chtěl navýšit rozpočet svého resortu pro příští rok alespoň o jednu miliardu korun. V Otázkách Václava Moravce řekl, že optimální je částka kolem 50 miliard. Připustil ale, že v současné době není tento požadavek reálný. Pokud by se obraně podařilo získat o miliardu víc, mohli by vojáci na nižších stupních dostat přidáno. Měl k tomu pomoci i zákon o vojácích z povolání. Stará sněmovna ho už ale nestihla schválit. Picek proto počítá s tím, že současná vláda v demisi novelu projedná a po volbách ji ihned předloží sněmovně nové: „Tak, aby tento zákon mohl platit co nejdříve.“

Vláda v demisi by měla o rozpočtu na rok 2014 jednat ve středu. „Předpokládám, že se mi ještě podaří zdůvodnit, aby šla kapitola ministerstva obrany trochu nahoru. Byl bych velice rád, kdyby se podařilo dojednat částku kolem 43 miliard,“ řekl v OVM.

Více peněz by podle Picka armáda potřebovala. Poznamenal, že od roku 2009 se rozpočet ministerstva obrany snížil zhruba o 25 procent. Zatímco v roce 2009 měla armáda 55,9 miliardy, letos hospodařila s částkou 42,1 miliardy korun. V následujících letech by měl ale podle resortu rozpočet opět stoupat.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen minulý týden při setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Bruselu řekl, že by Česká republika měla více investovat do své obrany. Podle velvyslance ČR při NATO Jiřího Šedivého ale u rozpočtu není důležitá jen kvantita, ale i kvalita.

Česká republika na tom po této stránce není tak špatně. „I v těchto sklíčených podmínkách dokážeme plnit to, co slíbíme. Navíc přicházíme i se zajímavými projekty s vyšší přidanou hodnotou,“ řekl Šedivý v OVM. Jako příklad uvedl výcvik vrtulníků v Afghánistánu nebo protichemické jednotky. 

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod