Zeman pro Financial Times: „Jako prezident musím být nadstranický“

Brusel – V rozhovoru pro Financial Times český prezident Miloš Zeman řekl, že po říjnových parlamentních volbách v Česku nepodpoří vládní koalici, která by sestávala ze stran z různých konců politického spektra. Zároveň poukázal na rozdíly v přístupu k Evropské unii, které jsou mezi ním a britským premiérem Davidem Cameronem.

Prezident se vyjádřil také ke svému postupu po pádu vlády expremiéra Nečase. „Někdy jsem obviňován z toho, že jsem diktátor, protože jsem vyvolal mimořádné volby tím, že jsem jmenoval přechodnou vládu. Umíte si představit diktátora, který vyvolá ve vlastní zemi svobodné volby?“, zeptal se v rozhovoru pro Financial Times Zeman. Nutnými prvky demokratického vládnutí jsou podle něj svobodné volby a „silné opoziční strany“. 

V rozhovoru prezident několikrát zmínil britského premiéra Winstona Churchilla a francouzského státníka Charlese de Gaulla jako někdejší politické hrdiny, kteří oba dvakrát sjednotili své země. Na otázku, zda se tedy vidí jako sjednotitel gaullistického střihu, Zeman podle listu odpověděl: „Jsem jen čestný předseda Strany práv občanů. Nezasahuji do vnitřních věcí žádné politické strany, včetně té mé. Jako prezident musím být nadstranický“. 

Prezident se také vyjádřil k otázce Evropské unie. Podle deníku připomněl, že Cameron v rozhovoru s jistým evropským úředníkem zdůrazňoval potřebu spolupráce mezi Velkou Británií a Evropskou unií. „To je rozdíl mezi Václavem Klausem a mnou a Cameronem a mnou. My s EU nespolupracujeme, my EU jsme,“ prohlásil Zeman. 

ČR by se podle jeho slov pro deník neměla připojovat ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Česká republika se přitom právě svým odmítnutím fiskálního kompaktu ocitla na stejné straně jako Velké Británie. Ostatní země EU se k loňské dohodě připojily. 

Komentář politologa Josefa Mlejnka k Zemanově rozhovoru pro Financial Times (zdroj: ČT24)

V rozhovoru Zeman zkritizoval snahy Bruselu o mikrořízení, jako je prosazování větších varovných nápisů na krabičkách cigaret či zavádění úsporných žárovek. „Jednu mám na chalupě a vypadá to tam jako na hřbitově,“ cituje Zemana deník, který také napsal, že Zeman při asi hodinovém interview neustále kouřil.