Opencard: Pětice magistrátních úředníků u soudu vinu odmítla

Praha - U pražského městského soudu začalo hlavní líčení s pěti bývalými úředníky pražského magistrátu - ti měli před více než pěti lety uzavřít nevýhodnou smlouvu v kauze Opencard. Hlavní město po nich žádá škodu skoro 70 milionů korun, v případě prokázání viny hrozí dvěma úředníkům až osmiletý trest. Před soudem dnes všichni vinu odmítli.

Soud zkoumá samotné počátky dnes již notoricky známé kauzy. Smlouvu s firmou Haguess podepsal bývalý ředitel odboru informatiky Ivan Seyček a spolu s ním i Jiří Chytil, který byl členem hodnotící komise. Obžaloba úředníky viní z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Soud s nimi se vleče již od minulého jara - žalobkyně tehdy namítla podjatost u soudce Jiřího Říhy, jehož manželka figurovala jako advokátka v související kauze.

Po čtyřech měsících nyní soud v čele s novým předsedou Alexandrem Sotolářem začal nanovo. Obžaloba tvrdí, že inkriminovaní úředníci před sedmi lety zvýhodnili firmu Haguess - ta posléze zakázku také dostala. V případě prokázání viny úředníkům hrozí až osmiletý trest.

Jako první vypovídal Ladislav Kendík, který byl členem hodnotící komise: podle svých slov chybu neudělal - splněno prý bylo hlavní kritérium, tedy že cena zakázky byla zhruba o deset procent nižší než cena předpokládaná. „Já jsem dostal zadání, že má být nabídka do 90 milionů – to tam bylo několikrát zmíněno, že budu hodnotit pouze celkovou cenu. Nebylo mým úkolem hodnotit a řešit nějaké licenční podmínky,“ uvedl Kendík. Jenže do tendru se přihlásil jen jeden zájemce. Na přímý dotaz soudce Kendík odmítl také to, že by zakázka byla firmě „šitá na míru“, jak tvrdí někteří znalci.

Emanuel Fuchs, právní zástupce Ivana Seyčka:

„To, co se vyvíjelo v době, za kterou jsou stíhaní pánové, byla univerzální karta Pražana, o které se předpokládalo, že bude několikanásobně funkčnější, než je současná opencard, a na to byl také stavěn systém. To znamená, nelze srovnávat univerzální kartu Pražana a dnešní opencard, která vznikla z nějakého rozhodnutí v době, kdy nikdo z obžalovaných v podstatě už nebyl ani pracovníkem magistrátu.“

Obžalobu odmítli i další členové komise. „Já když jsem to prvně četl, tak jsem si připadal jako ve špatné hře od Járy Cimrmana. Aspoň z těch důkazů, které jsou, nevidím, co bysme dělali špatně,“ hájil se další z úředníků Čadský. Podotkl, že dnes by při totožných podmínkách postupoval stejně jako v minulosti.    

„Necítím se vinen ve smyslu obžaloby, tedy že bych jakkoli někoho zvýhodňoval a že bych Praze způsobil škodu,“ řekl u soudu Seyček, jehož soud vyslýchal jako posledního. Ohradil se proti tomu, že bylo možné smlouvy sjednat výhodněji, i proti vyčíslené škodě. Domnívá se, že projekt byl na tehdejší dobu příliš „velikášský“.

Zítra bude jednání pokračovat výslechem svědků. Vypovídat by měli například bývalí náměstci pražského primátora Petr Hulinský (ČSSD), Rudolf Blažek (ODS) či Milan Richter (ODS). V říjnu by se měl k soudu dostavit také bývalý primátor Pavel Bém.

Kritika: Obžaloba měla mířit na politiky

Obžaloba se musí potýkat s výtkami protikorupčních organizací, že ve svém snažení měla mířit výše. Podle nich měla pětice úředníků možnost zablokovat zakázku - tím, že tak vědomě či z nedbalosti neučinili, Prahu poškodili. „Orgány činné v trestním řízení se absolutně nezabývají odpovědností vedoucích představitelů magistrátu, kteří schválili onen nevýhodný projekt Opencard,“ podotýká Hana Marvanová z iniciativy Veřejnost proti korupci.

Úředníci z doby, kdy Praze vládl tehdejší primátor Pavel Bém (ODS), byli odpovědní za řádný průběh veřejné zakázky. V letech 2006 a 2007 nicméně podle státního zastupitelství uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy. V rozporu se zákonem prý vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Firmě pak přidělili i další veřejné zakázky.

Podle redaktora týdeníku Respekt Jaroslava Spurného je několik důvodů, proč policie obvinila pouze úředníky. Chystaná razie totiž byla o týden odložena a během té doby prý byla skartována řada důležitých materiálů. Navíc jde o starou kauzu, o které se policie dozvěděla až se zpožděním, nemohla proto nasadit ty nejúčinnější zbraně, jako jsou odposlechy, sledování nebo okamžité zabavování materiálů. „Na vyšetřování navíc byly určité tlaky a policisté, kteří kauzu řešili zpočátku, skončili. Ti jsou dodneška přesvědčeni, že kdyby je nechali vyšetřovat, tak budou obvinění i někteří politici,“ uvedl ve Studiu ČT24 Spurný. Ze starého vedení města tak zřejmě nebude obviněn nikdo.

Policie však v souvisejícím případu kvůli Opencard stíhá nové vedení města: desítku současných i bývalých pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce ve funkci Tomáše Hudečka (TOP 09). Viní je z toho, že firmě Haguess svěřili pokračování projektu. Obvinění se však hájí s tím, že neměli jinou možnost. Současný primátor Hudeček několikrát zopakoval, že pokud bude obžalován, odstoupí.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé by na ni také měli získat různé slevy. Projekt, který vznikl v době, kdy Prahu vedl Pavel Bém (ODS), vyvolal řadu podezření. Především kvůli pochybnému způsobu přidělování zakázek. V počátcích projektu totiž Praha uzavřela několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.

Vydáno pod