Ubytování duševně nemocných může být výnosný byznys. I podivný

Červený Újezd (Teplicko) - Desítky lidí s duševní nemocí přebývají v bývalém uprchlickém táboře v Červeném Újezdu na Teplicku. Ubytovna přitom nemá žádné oprávnění být ani zdravotnickým, ani sociálním zařízením. Ovšem peníze z dávek mnohdy nesvéprávných lidí inkasuje od státu jednatel ubytovny na účet své soukromé společnosti. Velkou část duševně nemocných posílá do ubytovny Psychiatrická nemocnice v Opavě. Podmínky obchodu s lidmi, kteří nedosáhnou na zdravotnickou péči nebo sociální službu, zjišťoval pro Reportéry ČT David Havlík.

Dříve byl areál kasárnami, později tu fungoval uprchlický tábor, dnes tady žije přes sedmdesát duševně nemocných lidí. Ubytovává je zde firma chomutovského podnikatele Pavla Fouska, který své zařízení nazval Domov na kopci.

Starostka sousedních Měrunic Jitka Nová se domnívá, že podmínky pro ubytování by v domově mohly být určitě lepší. „Nevím, jak často se tam právě uklízí, jak často jsou lidé sprchováni. Je to tam cítit, řekla bych, močí,“ odhadovala starostka pro Reportéry ČT. Jednatel Pavel Fousek kamery ČT do ubytovacích prostor odmítl pustit a o životních podmínkách desítek lidí se odmítl bavit. Jak ale potvrdila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová, Domov na kopci nemá potřebnou registraci k poskytování sociálních služeb. „Dostal za to už pokutu 250 tisíc korun. Pokud služby takového charakteru poskytuje nadále, není to samozřejmě v souladu s platnými právními předpisy,“ dodala mluvčí.

Reportérům ČT se nakonec podařilo do domova proniknout se skrytou kamerou, žijí zde lidé propuštění z psychiatrické péče. Velká část z nich sem putovala přímo z psychiatrie v Opavě, která neposkytuje akutní psychiatrickou péči. V případě, že totiž pacientův stav už nevyžaduje tuto formu ústavní péče, zdravotní pojišťovny jeho další pobyt na psychiatrii nehradí. A dávky mnoha z těch, kteří se dostanou do Domova na kopci, jsou pak posílány na účet firmy Pavla Fouska.

Podle jeho slov jdou ale na úhradu pobytu, stravy, léků, cigaret a hygieny. Poměry v Červeném Újezdu od dubna prošetřuje policie, zajímají se o okolnosti nabízení služeb klientům stejně jako právě o související finanční transakce.

Podle měrunické starostky si pro klienty na Opavsko jezdí Fousek osobně. Od roku 2011 opavská psychiatrie do Červeného Újezdu poslala 37 lidí, aniž by si sociální pracovnice zjistily, zda se pacientům v novém domově dostává patřičné péče. Náměstek Psychiatrické nemocnice v Opavě Libor Chvíla připouští, že jde o významné pochybení, o případném potrestání těchto pracovnic ale není schopen nic bližšího říci.

Podnikání Pavla Fouska v Událostech ČT (zdroj: ČT24)