Model CVVM: ANO 2011 skončilo třetí, Zemanovci předstihli lidovce

Praha – Ve volebním modelu agentury CVVM předstihlo hnutí ANO 2011 jak TOP 09, tak ODS, občanští demokraté se propadli na sedm procent hlasů. Největší podporu získala ČSSD, i tu ale postihl úbytek hlasů. Podle agentury překročili pětiprocentní hranici také Zemanovci, naopak lidovci skončili těsně pod ní.

Sociální demokraté by nyní podle volebního modelu CVVM získali 30,5 procenta hlasů, zatímco ještě na jaře byli nad čtyřicetiprocentní hranicí. Těžili z toho zřejmě komunisté, jimž agentura propočítala zisk 19,5 procenta hlasů, tedy nárůst o více než dva procentní body. 

TOP 09 poklesla podpora proti minulému průzkumu o dva procentní body na 12,5 procenta. Ještě větší pokles zaznamenala ODS, která v aktuálním modelu získala pouhých sedm procent (v květnu 14,5 %). Těsně nad pětiprocentní hranici skončili Zemanovci, lidovci pak získali 4,5 procenta. Z ostatních stran CVVM zaregistrovalo ještě Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury a Stranu zelených na dvouprocentní hranici.

Výši statistické odchylky agentura v průzkumu neuvedla, u velkých stran je ale obvykle tříprocentní a u malých jednoprocentní.

Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a naznačuje reálné rozvržení voličských hlasu v době sběru dat (9.–16. 9.), nejedná se tedy o prognózu výsledku voleb v říjnu 2013. Průzkumu se zúčastnilo 1029 respondentů, do volebního modelu však bylo zahrnuto jen 532 – model totiž zahrnuje pouze ty, kteří uvedli, že by se zúčastnili voleb a zároveň deklarovali volbu nějaké strany. Výši statistické odchylky agentura v průzkumu neuvedla, u velkých stran je  ale obvykle tříprocentní a u malých jednoprocentní.