ÚSTR hledá nového ředitele, zájemci mají čas do 3. ledna

Praha - Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) hledá nového ředitele, který má nahradit přechodnou šéfku této instituce Pavlu Foglovou. Rada ústavu vypsala výběrové řízení, zájemci se do něj mohou hlásit až do 3. ledna. Vítěz soutěže bude znám v dubnu příštího roku, funkce se ujme 1. července. Zda se bude chtít zúčastnit výběrového řízení i Foglová, zatím není jasné.

Uchazeč o post ředitele musí mít vysokoškolské vzdělání v moderní historii a vyšší pedagogické tituly. Rovněž je požadovaná bezúhonnost, odborné znalosti a znalost řízení rozpočtových organizací. Vítána je pedagogická činnost, cizí jazyky a komunikativnost.

Zájemci o místo ředitele ÚSTR musejí mimo jiné předložit i koncepci rozvoje a dalšího směřování Ústavu pro studium totalitních režimů, která bude obsahovat krátkodobý a dlouhodobý výhled rozvoje instituce. Soutěž bude dvoukolová. Rada ÚSTR jmenuje výběrovou komisi, která bude uchazeče posuzovat. Ředitele by pak podle dřívějších informací měla volit rada.

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, provázejí od počátku pře politiků. Letos nejvíc rozvířilo hladinu odvolání ředitele Daniela Hermana. Rada uvedla, že nebyla s jeho prací spokojena, a na přechodnou dobu ho nahradila Foglovou. Herman ale tvrdí, že jeho odvolání bylo politicky motivované. Na jeho stranu se přidala například ODS, která obvinila ČSSD, že chce ústav ovládnout. Sociální demokraté tato tvrzení odmítali.