Z Armády spásy už je oficiální církev

Praha - Dosavadní občanské sdružení Armáda spásy, které se věnuje charitě, se dnes stalo registrovanou církví. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury. Armáda spásy má více než tři stovky členů, 23 duchovních, devět sborů a tři stanice. Uvedla, že jejích nedělních bohoslužeb se účastní téměř 300 osob.

Armáda spásy je součástí všeobecné křesťanské církve a navazuje na evangelikální tradici. „Sociální aktivity budeme i nadále poskytovat pod hlavičkou občanského sdružení, ale v následujících měsících podnikneme kroky k evidenci účelového zařízení církve,“ uvedla mluvčí Pavla Vopeláková.

Armáda spásy pomáhá například bezdomovcům, angažovala se také po povodních. Působí ve 126 zemích světa a v mnoha je registrovanou církví. Její počátky spadají do roku 1865, kdy tehdy metodistický kazatel William Booth založil Křesťanskou misii, kterou v roce 1878 přejmenoval na Armádu spásy (The Salvation Army).

V roce 1919 se práce a misie Armády spásy rozšířila také do tehdejšího Československa, kde působila až do roku 1950. Komunistický režim ale misii násilně ukončil. Po sametové revoluci mohla Armáda spásy obnovit svou činnost, v té době ale neměla dostatek členů, aby se mohla registrovat jako církev, proto byla zaregistrována jako občanské sdružení.