Policie varuje před srážkami se zvěří - počet nehod stoupá

Praha – Počet dopravních nehod způsobených srážkou se zvěří stoupl za první pololetí o dvacet procent (oproti stejnému období v loňském roce). Do statistiky přitom ještě nejsou zahrnuty podzimní měsíce, kdy se zvěř v okolí silnic vyskytuje nejčastěji. Policisté a dopravní experti proto vyzývají řidiče k větší obezřetnosti. Počet autonehod způsobených divokými zvířaty totiž roste již tři roky za sebou a letos se navíc přemnožila divoká prasata.

Zatímco v roce 2011 policie evidovala 2 593 nehod, za kterými stála neopatrná jízda a srážka se zvířetem, v loňském roce jich bylo už 5 517 a čísla za první pololetí letošního roku – 3 883 nehod – nasvědčují, že by rok 2013 mohl tuto statistiku opět překonat. Ke střetům s divokou zvěří totiž nejčastěji dochází v říjnu a v listopadu, kdy jsou zvířata nejaktivnější a stahují se k silnicím, kde hledají potravu (například ovoce ze stromů podél cest). 

Nehod přitom může být ještě víc, než kolik hlásí policejní statistiky, podle propočtů brněnské Mendelovy univerzity totiž jen srn na českých silnicích ročně zahyne asi 120 tisíc. Protože ale vzniklou škodu pojišťovny nehradí, o naprosté většině srážek se zvěří se policisté nedozvědí.

„Zvěř se považuje za součást národního bohatství, čili škodu na voze řidiči nikdo nezaplatí,“ vysvětluje ředitel BESIPu Roman Budský; motoristé tak ztrácejí motivaci k tomu autonehodu hlásit. Pokud řidič srnku nebo prase skutečně srazí, měl by přitom policii zavolat, protože ta na mrtvé zvíře upozorní myslivce; sám by ho nikam odvážet neměl, protože tím se stává pytlákem.

Policie a dopravní experti proto řidiče nabádají, aby v okolí lesů a polí byli obezřetnější než jindy. Pokud nastane situace, kdy už srážce nejde zabránit, odborníci z BESIPu podotýkají, že je chybou strhnout volant; jak ukazují i německé crashtesty, řidič tím víc ohrozí sebe i případná protijedoucí auta. „Nejideálnější je pevně sevřít volant a co nejvíc brzdit,“ dodává dopravní expert BESIPu Jan Pechout.

Reportáž o nebezpečné zvěři (zdroj: ČT24)