Stehlík: Snídaně za korunu a znovu vyrábět

Praha – Snídaně za korunu, znovu vyrábět a starat se o rodiny, děti a seniory, tak zní stěžejní body strany Aktiv nezávislých občanů. Peníze by na to strana vzala z výnosu státního rozpočtu, který musí být podle středočeského lídra strany Vladimíra Stehlíka postaven na reálném zisku, výrobě a exportu. Zdravotnictví navrhuje financovat ze zisků z firem. „Kolik sní podnikatel k obědu řízků?“, ptal se bývalý majitel Poldi Kladno Vladimír Stehlík v Interview Daniely Drtinové.

AKTUÁLNĚ:

Vláda v demisi schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Počítá se schodkem 112 miliard korun. Podle ministra financí v demisi Jana Fischera otevírá cestu k ekonomickému růstu. Podle středočeského lídra strany Aktiv nezávislých občanů Vladimíra Stehlíka by se v době krize mělo jednoznačně investovat a vyrábět. „Když sestavují rozpočet ekonomové, kteří o práci nevědí v podstatě nic, tak je to vždycky problém. Začal bych od spodu, od lidí, kteří to skutečně znají,“ uvedl. Rozpočet by postavil na výsledovkách podniků, kde by zavedl státní dozor. „Byl bych první, kdybych podnik vlastnil, kdo by ho navrhl do znárodnění. Privatizace vždy skončily malérem,“ řekl. 

PROGRAM:

Aktiv nezávislých občanů chce vyřešit současnou dlouhodobou společensko-ekonomickou krizi. Cestou k tomu má být zejména zrušení exekučního řádu a zamezení dalšímu vlivu soukromých exekutorů ve společnosti. Dalším hlavním tématem strany je změna volebního systému a ústavy - strana chce umožnit odvolávat volené zástupce i v průběhu funkčního období. Navíc by zavedla i celostátní, všeobecná a závazná referenda. Z ekonomických bodů je tím hlavním podílová mzda pro zaměstnance a zavedení majetkových přiznání a následné zabavení nelegálně nabytého majetku. 

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA:

Strana chce podporovat rodiny, invalidy a důchodce. Peníze by na to vzala z výnosu státního rozpočtu, který musí být podle Stehlíka postaven na reálném zisku, na výrobě a exportu.

Strana v programu slibuje došetření všech korupčních kauz. Způsob, jakým by to strana chtěla provést, Stehlík neuvedl, ovšem zdůraznil, že strana odmítla amnestii. 

Dále strana ve svém programu slibuje zrušit exekuční řád, poněvadž dluhy se v Česku staly výnosným byznysem. „Zrušit ho nikdo nemůže, je to sice v programu, ale nejde to. Ale můžeme proti němu něco namítat. Lidem se musí dát šance,“ řekl Stehlík. 

EKONOMIKA:

Stěžejním cílem strany je vyřešení krize. „Jedinou cestou je výroba, mezinárodní obchod, export a zisk,“ vyjmenoval Stehlík. Dále je pro Aktiv nezávislých občanů důležité snížit nezaměstnanost. Strana usiluje o to, aby lidé pobírali podílovou mzdu, aby se cítili za svůj podnik odpovědní. „Podívejte na ten důl - vytěží miliony tun uhlí ročně a nemá na výplaty? To není přece možné,“ komentoval Stehlík aktuální dění v Dole Paskov. 

Strana by chtěla zastavit zadlužování země a výprodej národního majetku. Stehlík se nebrání znárodňování soukromého majetku. „Řekněte mi, co s tím velkým majetkem jeden člověk udělá?“ Aktiv nezávislých občanů chce rovněž zavést majetková přiznání a nelegálně získaný majetek by zabavovali.

Se zavedením eura strana nesouhlasí. „Máme českou korunu a není to tak dlouho, kdy měla větší hodnotu než švýcarský frank,“ uzavřel Stehlík.

ZDRAVOTNICTVÍ:

Stehlík by financoval zdravotnictví ze zisků z firem. „Kolik podnikatel sní k obědu řízků?“, ptal se Stehlík. „Je to věc managementů, aby se poradili, co dál. Ale zlikvidovat podstatu, to člověku stojí rozum,“ dodal Stehlík.

MINULOST:

Aktiv nezávislých občanů byl založen v roce 2001. Původním účelem bylo pomoci lidem vymáhat peníze z bank. Po roce ale činnost strana utlumila. Letošní předčasné volby jsou tak první, ve kterých se po přestávce pokouší uspět. Kandidáty, kteří jsou bez politické příslušnosti, nasadila v devíti krajích. 

KOALIČNÍ POTENCIÁL:

Strana Aktiv nezávislých občanů je teoreticky ochotna spolupracovat s jakoukoliv stranou. „Kdo bude partnerem, ukáže čas. Podle toho, jak budou mluvit, se rychle pozná, jak to doopravdy myslí. Lidi naslibují kdeco. V žádném případě se nedá říct, s kým by se nedalo spolupracovat. Nechceme jen politické turisty. ODS říká, že má progresivní program, ČSSD totéž, lidovci totéž. Ale kdo ho bude realizovat?“ ptal se Stehlík. „Kdyby se to náhodou stalo a my se tam dostali, chtěl bych funkci ministra vnitra. Ubezpečuji vás, že by se mnoho kmotrů vystěhovalo do Patagonie,“ slíbil Stehlík. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Aktiv nezávislých občanů chce vyřešit současnou společensko-ekonomickou krizi. Podle strany by se měl vrátit státní dozor do soukromých firem. Dále chce změnit volební systém a ústavu: chce umožnit odvolávat volené zástupce i v průběhu funkčního období. Navíc by zavedla i celostátní, všeobecná a závazná referenda. Letošní předčasné volby jsou první, ve kterých se strana po přestávce pokouší uspět. Kampaň strany ještě naplno nezačala. Zatím je aktivní hlavně na internetu a sociálních sítích. Jedním z hesel, s kterým jde do voleb, je Spravedlnost pro lidi. Pozitivní změna společnosti.

Vydáno pod