Šéf rozvědky prý o sledování Radky Nečasové nevěděl

Praha - Pověřený šéf Vojenského zpravodajství Rostislav Pilc dnes vypovídal na policii v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové). Vyšetřovatelé viní současnou manželku expremiéra Petra Nečase z toho, že jako ředitelka Nečasova sekretariátu zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy ženy Radky a dvou členů Úřadu vlády. Podle advokáta jednoho z obviněných Pilc vypověděl, že o sledování Nečasové nevěděl.

„Vzhledem k tomu, že o věci nic neví, tak byla výpověď pouze v obecné rovině o jeho funkci a plnění úkolů Vojenského zpravodajství,“ uvedl advokát Jiří Matzner. Ten v kauze zastupuje někdejšího šéfa zpravodajství Milana Kovandu.

Podle Matznera může Pilcova dnešní výpověď, které se účastnil i olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan, pozitivně ovlivnit případ ve vztahu k jeho klientovi. Advokát uvedl, že v kauze ještě budou nepochybně vypovídat další svědci, nepředpokládá ale, že samotného Pilce by bylo nutné předvolávat znovu.

Vyšetřovatelé věří, že Nagyová vyvíjela na Nečase nátlak, aby se rozvedl. Proto prý loni v listopadu zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování jeho tehdejší manželky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu a na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem a Kovandou a s plukovníkem Janem Pohůnkem.

Letos v březnu Nagyová údajně nechala sledovat také svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni z úřadu vlády Alenu Hegrovou. Motivem byla podle policistů snaha zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s Nečasem.

Kauza vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se také vzdal funkce předsedy občanských demokratů. Vztah s Nagyovou nejprve popíral, ačkoliv o něm média dlouhodobě spekulovala. Po jejím obvinění a vzetí do vazby oficiálně přiznal, že jsou partnery a že plánují společnou budoucnost. S bývalou manželkou Radkou, s níž má čtyři děti, se rozvedl minulý měsíc. Minulý týden se Nečas s Nagyovou vzali.