Unikátní protéza dokáže lidem vrátit zničený obličej

Ostrava - Lékaři ostravské fakultní nemocnice provádí unikátní operace. Plastičtí chirurgové dokáží nahradit těžce zraněnému pacientovi část obličeje pomocí speciální pomůcky - takzvané epitézy. S novou metodou se seznámili ve Švédsku a v USA. V Česku už takto odoperovali 11 pacientů.

Epitéza je obličejová protéza, kterou lékaři ve spolupráci s protetiky vytvoří ze speciálního medicínského materiálu. Hmota je velmi dobře tvarovatelná, s pomocí počítačové techniky ji lze tvarově i barevně vyrobit tak, aby dokonale zapadla do obličeje a na první pohled nebyl vidět rozdíl mezi protetickou pomůckou a tváří pacienta.  

Podle lékaře Martina Paciorka trvá celý proces od posouzení pacientova stavu až po dodání funkční epitézy zhruba dva měsíce: „Musíme být maximálně důslední a naprosto přesně určit, jak epitézu správně umístit. K tomu využíváme počítačovou navigaci. Pracujeme i s 3D tiskárnou, která vytiskne přesný model epitézy.“

Lékaři mohou díky nové pomůcce nahradit například ušní boltec, část nosu nebo část kolem oka. Pacienti ji mají upevněnou buď napevno pomocí speciálních titanových šroubů, nebo si ji díky magnetům mohou každý den vyndat. "Vydrží i řádově roky, samozřejmě pokud jde o exponovanou a namáhanou část, potom je životnost kratší,“ dodává Paciorek.

Pacienti obličejovou protézu platit nemusejí, vytvoření epitézy hradí zdravotní pojišťovny. Podle statistik potřebuje tuto pomoc 150 lidí z 10 milionů, přičemž v ostravském centru plastické chirurgie na nový obličej momentálně čekají 4 pacienti. Novou epitézu by měli dostat ještě letos.

Pacient má díky epitéze novou část obličeje (zdroj: ČT24)