Zemanova tour po Moravě pokračuje, dnes stihl pět měst

Praha - Prezident Miloš Zeman při čtvrteční návštěvě jihomoravského regionu stihl navštívit pět měst: Kuřim, kde si prohlédl továrnu na obráběcí stroje, a Znojmo, kde debatoval s místními občany. Limuzína s prezidentem pak pokračovala do Břeclavi a Hodonína, hlava státu svou tour zakončila ve vinném sklepě ve Valticích. Na Moravě se zdrží do zítřka.

V kuřimské průmyslové zóně skončila výstavba kompetenčního centra. Za několik týdnů poskytne prostor pro spolupráci firmám z odvětví obráběcích strojů, strojírenské výrobní techniky a technologie výzkumné služby. Jednou z prvních výzkumných zakázek, které se v centru budou provádět hned po otevření 7. října, je testování obráběcího centra firmy TAJMAC-ZPS.

Centrum vzniklo rekonstrukcí bývalého výpočetního střediska TOS Kuřim. Právě tuto budovu si Zeman prohlédl, setkal se také s vedením společnosti. Provoz kompetenčního centra má na starosti Jihomoravské inovační centrum. Projekt je spolufinancován z Operačního programu Podnikání a inovace. Celkové náklady projektu jsou 74,5 milionu, dotace je z toho 54 milionů korun. Mezi firmami, které na projektu budou spolupracovat, je například skupina Alta, do které patří i TOS Kuřim nebo Tajmac-ZPS.

Když víno, tak z Moravy nebo Čech

Prezident Miloš Zeman ve Valticích podpořil moravské vinaře a slíbil jim, že stejně jako jezdí českými auty, bude pít moravská a česká vína. Podotkl však, že jeho vztah k vínu je spíše laický.

Prezident je na jihu Moravy do pátku, včera navštívil Brno. I tam se Zeman setkal s občany. Setkání na náměstí Svobody ale narušoval 54letý muž pískáním na píšťalku. Muž musel podat vysvětlení na policii; delikt teď řeší přestupková komise. Podle spisu muž porušil veřejný pořádek a shromažďovací zákon, hrozí mu pokuta do výše sedm tisíc korun.

Svoji cestu po jižní Moravě uzavře prezident návštěvou Vyškova a Kyjova. V sobotu proběhne tradiční svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi, té se ale Zeman na rozdíl od svého předchůdce Václava Klause nezúčastní. Zeman totiž v sobotu oslaví 69. narozeniny, které chce strávit s manželkou a dcerou.

Zeman na návštěvě jižní Moravy (zdroj: ČT24)