Každý sedmý Čech od dopravní nehody ujede

Praha – V České republice ujede od dopravní nehody každý osmý vůz; počet případů se od loňského roku zvýšil o osm procent, a to jen za první pololetí. Od ledna do konce prázdnin tak od dopravních nehod ujelo osm a půl tisíce řidičů, přičemž nechvalné prvenství drží Praha.

„Většina nehod je s materiální škodou a viníci hrají o to, kdo bude škodu platit,“ říká k ujíždějícím řidičům vedoucí oddělení BESIP Roman Budský. „U závažnějších dopravních nehod bude jednou z hlavních příčin to, že řidič řídil pod vlivem alkoholu, drog nebo bez řidičského oprávnění.“

V loňském roce řidiči nejčastěji od nehod ujížděli v Praze, dopravní experti a policisté evidují 3048 takových případů. Na druhém a třetím místě se potom nacházejí další lidnaté kraje – Středočeský (1519 případů) a Moravskoslezský (1421). Naopak nejméně případů, kdy řidiči od nehody ujeli, hlásil kraj Karlovarský – jen 82.

„Nejčastější výmluvy řidičů jsou ty, že si nevšimli, že do něčeho narazili, nebo že vůbec necítili střet. Za ujetím může být i zkratkovité jednání, u těch závažnějších nehod i šok,“ dodává Lukáš Pavlík z odboru metodiky dopravních nehod na policejním prezidiu. Řidiči, který způsobí dopravní nehodu a ujede od ní, přitom hrozí vedle pokuty také ztráta sedmi bodů. Jestliže navíc někoho vážně zraní a neposkytne mu první pomoc, jde už o trestný čin.

Reportáž o ujíždějících řidičích (zdroj: ČT24)