Sobotka: Chceme jednobarevnou menšinovou vládu

Praha - Podle sociálních demokratů je rozpočet, který připravila vláda Jiří Rusnoka, pouze udržovací a po volbách ho bude třeba revidovat. Pokud ČSSD vyhraje volby, bude chtít více investovat do dopravy, bydlení nebo zdravotnictví. Proto je třeba posílit příjmy, což umožní mimo jiné zavedení zvláštní sazby pro velké nadnárodní firmy. Ve volebním Interview Daniely Drtinové to uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté podle něj také budou muset vyřešit krizi ve zdravotnictví. „Časovaná bomba, o které se nemluví, je stárnutí našich lékařů,“ varuje Sobotka. V případě vítězných voleb sociální demokracie preferuje jednobarevnou menšinovou vládu. Nevylučuje ani podporu KSČM ve sněmovně.

AKTUÁLNĚ:

Vláda Jiřího Rusnoka schválila návrh rozpočtu na příští rok s plánovaným schodkem o sedm miliard vyšším, než kolik plánovala vláda Petra Nečase. Podle Sobotky se nová vláda po volbách návrhem rozpočtu ještě bude muset zabývat. „Vyhrazujme si právo, když sociální demokracie vyhraje ve volbách, provádět i během roku 2014 rozpočtové změny, pokud se ukáže potřeba z hlediska financování například sociálních služeb nebo aktivní politiky zaměstnanosti popřípadě posílení investic do dopravní infrastruktury,“ uvedl Sobotka.

Co se týká současných problémů na severovýchodě republiky, je dle Bohuslava Sobotky třeba, aby majitelé OKD využili své zisky z minulých let a prodloužili útlum dolu Paskov a stát mohl za tu dobu reagovat.

PROGRAM:

Zákon o majetkových přiznáních i zákon o registračních pokladnách chce ČSSD prosadit tak, aby začaly platit od roku 2015. U majetkových přiznání má existovat povinnost doložit, že majetek byl získán z legálních příjmů. Zákon o registračních pokladnách má ještě doplnit účtenková loterie po vzoru Slovenska.

EKONOMIKA:

ČSSD plánuje investovat do dopravy, bydlení nebo zdravotnictví. Proto je třeba posílit příjmy, aby mohly být posíleny i výdaje. „Nechceme plošně zvyšovat příliš daně pro firmy, uvažujeme o jednom až dvou procentech, což by firmy nemělo poškodit. Ale pokud jde o velké nadnárodní společnosti, které v uplynulých letech posílaly z České republiky ven desítky miliard korun na dividendách, tak tady je šance na zavedení vyšší sazby daně z příjmu na 25 až 30 procent,“ uvedl předseda ČSSD.

Dále je podle Sobotky třeba zrušit superhrubou mzdu: "Vracíme se ke standardnímu systému zdaňování hrubé mzdy a v tomto systému navrhujeme dvě pásma a pro příjem nad sto tisíc korun hrubého měsíčně druhou sazbu ve výši třiceti procent. ČSSD prý nechce zasáhnout střední vrstvu, ale soustředí se na deset procent poplatníků s nevyššími příjmy.

„Nebudeme chtít zvyšovat daň z přidané hodnoty. A pokud nám to umožní rozpočtová situace, pokusíme se snížit daňové zatížení u léků nebo knih,“ prohlásil dále Sobotka. Léky i knihy by měly být zařazeny do nulové nebo pětiprocentní sazby.

ZDRAVOTNICTVÍ

Podle Sobotky je naprosto nezbytné vyřešit krizi ve zdravotnictví. Proto chce navýšit platby za státní pojištěnce, změnit úhradovou vyhlášku a celkově změnit přístup státu k financování péče. „Chceme nastolit spravedlnost, pokud jde o platby zdravotních pojišťoven,“ hlásá Sobotka. To znamená, že za stejné diagnózy mají být i transparentně stejné platby. Zrušit se mají regulační poplatky; jediný poplatek, který by mohl zůstat, je na stravování v nemocnici s limitem na šedesát korun. Regulovat se má pořizování drahé přístrojové techniky.

„Časovaná bomba, o které se nemluví, je stárnutí našich lékařů a odchody mladých lékařů do zahraničí. Problém je, jestli budeme mít ve zdravotnictví dostatek kvalifikovaných lidí, ať už lékařů, nebo středního zdravotnického personálu,“ varuje Sobotka.

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA:

ČSSD hodlá od roku 2015 přejít k plné valorizaci penzí podle inflace. Také bude jednat o ukončení druhého důchodového pilíře. „Prostředky chceme občanům ponechat a velmi rádi bychom jim dali možnosti, aby si je přesunuli na spoření ve třetím pilíři,“ uvedl Sobotka. Zastavit se má vyvádění peněz ze státního průběžného systému do druhého pilíře. Penzijní reformy je třeba podpořit podporou rodin. Porodné má být zavedeno i na druhé a třetí dítě.

ZAHRANIČNÍ POLITIKA:

Česká země by zhruba do roku 2020 měla být připravena na přijetí evropské společné měny. Česko je propojeno se zeměmi, která eurem platí a tento krok zajistí konkurenceschopnost, domnívá se Sobotka. Diskuze bude probíhat i s dalšími zeměmi regionu, konkrétně Polskem.

MINULOST:

Historie sociálních demokratů sahá až do roku 1878. Strana přitom prošla za dobu své existence řadou zvratů: v roce 1948 byla sloučena s KSČ. Obnovení legální činnosti přišlo až v roce 1989. Od té doby měla čtyři premiéry v čele vlády. Má téměř 23 tisíc členů.

I sociální demokracií často lomcují spory. Naposledy třeba primátor Ostravy Petr Kajnar napadl přepisování kandidátek. „Jsem přesvědčen, že kandidátky byly sestaveny demokraticky zejména ve srovnání s jinými politickými subjekty,“ reaguje Sobotka. V případě Kajnara prý selhala komunikace. Často se také mluví o rozdělení sociální demokracie mezi příznivce Sobotky a prvního místopředsedy Michala Haška. Předseda ovšem tvrdí, že ČSSD je jednotná a jednomyslně stojí za svým programem. Problémem nejsou ani odchody některých členů ČSSD do konkurenční Strany práv občanů – Zemanovců.

KOALIČNÍ POTENCIÁL:

Po volbách by ČSSD nejraději sestavila jednobarevnou menšinovou vládu. Počítá i s podporou KSČM ve sněmovně. „Existuje tady určitě větší programová blízkost mezi námi a komunistickou stranou než mezi námi a ODS nebo TOP 09. Předpokládám, že dohoda by byla o spolupráci na parlamentní bázi, nikoliv na bázi vládní koalice. S tím sociální demokracie nepočítá. Klíčové by byly dohody v programové oblasti.“

„Sociální demokracie je strana, která dlouhodobě působí na české politické scéně, nezmizí ani nezanikne po volbách a bude schopna dodržet své sliby. Jsme největší šance na pozitivní změnu v České republice.“

Interview DD s Bohuslavem Sobotkou (zdroj: ČT24)

Program sociální demokratů má 11 okruhů, díky kterým chtějí po sedmi letech vlády pravice napravit fungování státu. Jedním ze zásadních bodů je výběr daní: větší příjmy do rozpočtu má přinést zdanění velkých firem a lidí s nejvyššími příjmy a omezení daňových úniků. Dalším bodem je pomoc mladým rodinám, kupříkladu při hledání práce. Snížit se podle ČSSD mají ceny léků a knih. Hlavním heslem první vlny současné kampaně je: Prosadíme dobře fungující stát.

Vydáno pod