„Vojáky armády ještě neexistujícího státu“ připomene Raport o velké válce

Praha – Přestože samostatné Československo vzniklo až o čtyři roky později, první dvě československé vojenské jednotky existovaly na konci září roku 1914. Byla to Česká družina v Rusku a rota Nazdar ve Francii. Už před vznikem republiky tak za ni položily životy stovky dobrovolníků. I ty teď připomene dokumentární kronika Raport o velké válce, kterou uvede Česká televize ke stému výročí začátku tohoto válečného konfliktu.

Za první světové války bojovalo za československou samostatnost v legiích a ve spojeneckých armádách přes 130 tisíc Čechů a Slováků.

Do mimořádně složité situace se na jejím sklonku dostaly československé legie v Rusku, když uvízly v osidlech nepřehledné občanské války. Posledním protivníkem více než 50 tisíc dobrovolných vojáků na strastiplné cestě domů byla početně mnohem silnější Rudá armáda. Volný přesun jednotek na východ do Vladivostoku a odtud do vlasti umožnilo až příměří uzavřené mezi legiemi a sovětskou vládou 7. února 1920.

Vyznamenali se ale i čeští vojáci ve francouzských legiích. Dobrovolníci roty Nazdar pod velením Jana Štafla tehdy například dobyli silně opevněné německé pozice v bitvě u Arrasu v roce 1915. „To bylo veliké vítězství, kdy nějakým způsobem Němce kus zatlačili, zahnali,“ zavzpomínala Štaflova praneteř Helena Jírová. Čeští legionáři měli tehdy obrovské ztráty. „Bez nějakých větších následků zůstalo jen 75 vojáků z 250, 42 padlo a zbytek skončil s různými zraněními," popsal Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu.

Československé vojenské jednotky (zdroj: ČT24)

Česká televize už několik měsíců připravuje dokumentární kroniku Raport o velké válce. Ta má ukázat osudy jednotlivých českých vojáků, ať už bojovali v rakouskouherské armádě, nebo v legiích. Po zajímavých příbězích pátrají tvůrci pořadu i nadále. „V tuto chvíli se ozvalo 850 dopisovatelů, z čehož určitě čtvrtina jsou naprosto unikátní věci,“ řekl Pavel Štingl, režisér a autor projektu Raport o velké válce, který se začne vysílat příští rok - tedy přesně na 100. výročí od začátku první světové války.

Vydáno pod