Změny ve SPOZ - kromě Drymla končí i další lidé

Hradec Králové - Hradecký krajský výbor Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ) vyloučil ze strany vedle senátora Vladimíra Drymla i Ottu Salače z Jaroměře a Františka Ludvigha z Náchoda. Výbor také zrušil pro nečinnost základní organizaci strany v Trutnově. Předsednictvo strany se změnami souhlasí. Dryml SPOZ obvinil z popření vnitrostranických principů demokracie. Také řekl, že se nenechá zastrašit.

Výbor Drymla vyloučil kvůli chování na krajské konferenci 15. září, kdy senátor údajně slovně i fyzicky napadal její účastníky a organizátory. Například předsedu krajského výboru Miroslava Matějku Dryml v potyčce chytil za kravatu a později v prohlášení uvedl, že by Matějka „zasloužil pár facek, aby se konečně probral“. Dryml podle Matějky také není schopen týmové práce, zpochybňuje vedení SPOZ a s despektem se prý vyjadřuje ke krokům prezidenta Miloše Zemana.

Salač a Ludvigh se podle Matějky na krajské konferenci nechali Drymlem „strhnout k destrukci“. „Porušovali programové priority strany, napadali své kolegy,“ řekl Matějka. Salač, který byl v minulosti členem ČSSD (podobně jako Dryml), byl dosud předsedou místní organizace SPOZ v Jaroměři a členem krajského výboru. Návrhy na vyloučení prý přišly od místních organizací v kraji. 

Miroslav Matějka:

„Pan senátor Dryml vystoupil na konferenci nevybíravým způsobem vůči delegátům i vůči ženám, které tam pouze zajišťovaly servis a neměly s politikou nic společného. (…) Nechceme, aby naše společné dílo - uspět ve volbách - bylo tímto zůsobem mařeno.“

Dryml Matějku již dříve obvinil z takzvaného velrybářství při náboru straníků, stranu v kraji prý rozložil. Dnes vyslovil domněnku, že Matějku - bývalého asistenta sociálnědemokratické poslankyně Hany Orgoníkové - k této „akci“ zaúkolovala právě ČSSD. Matějka Drymlova narčení odmítl. Dryml také kritizoval, že někteří členové strany dosud neznají podobu kandidátky pro předčasné volby nebo angažmá zpěváka Daniela Hůlky. Ten je lídr SPOZ v hradeckém kraji. 

Vladimír Dryml:

„Jde o popření vnitrostranických principů demokracie, tyto principy mohou ohrozit i Česko v budoucnu, pokud by se SPOZ dostala do sněmovny jako parlamentní strana. (…) “Na takové principy demokracie není senátor Dryml stavěný a nenechá se zastrašovat nějakými klarinetisty."

Salač požaduje zrušit usnesení o vyloučení a veřejnou omluvu

Salač se proti vyloučení ze strany odvolal k republikové kontrolní komisi SPOZ. Tvrdí, že jeho vyloučení souvisí s kritikou průběhu konference. „Na krajské konferenci nebyl schválen jednací řád či nebyla umožněna diskuse. Šlo tam jenom o to, aby se určití lidé dostali do vedení kraje. My jsme jen říkali: 'Dodržujte stanovy,' a za to nás teď vylučují,“ řekl Salač. Požaduje zrušení usnesení o vyloučení a veřejnou omluvu SPOZ na hlavní webové stránce. V případě, že se svým odvoláním neuspěje, nevyloučil podniknutí dalších právních kroků, o kterých chce jednat s dalšími lidmi ze SPOZ. Na jednání výboru, kde byl vyloučen, Salač nebyl přítomen. 

„Trutnovská organizace byla pasivní a neplnila své povinnosti. V Trutnově budeme zakládat novou organizaci,“ vysvětlil Matějka zrušení trutnovské buňky. 

Dryml získal senátorský mandát v roce 2008 v obvodu Hradec Králové ještě jako člen ČSSD. Hradecká SPOZ však nedávno uvedla, že s Drymlem jako senátorským kandidátem ve volbách v příštím roce nepočítá. Do senátních voleb v Hradci Králové hodlají Zemanovci vyslat ředitele hradecké fakultní nemocnice Romana Prymulu (nestraník).

Vydáno pod