Pancová je na svobodě

Praha - Vrchní soud v Praze propustil podle informací České televize z vazby Kateřinu Pancovou, jednu z obžalovaných v kauze exposlance Davida Ratha. Brány ruzyňské vazební věznice opustila dopoledne. Ve vazbě strávila celkem rok, čtyři měsíce a deset dní. Na jejím trestním stíhání se však nic nemění. Nyní musí odevzdat cestovní doklady a dvakrát týdně se hlásit probačnímu úředníkovi.

Soudce středočeského krajského soudu rozhodl o propuštění Pancové z vazby už začátkem září. Státní zástupce Petr Jirát ale proti tomu podal stížnost. Definitivní slovo v této věci tak měl vrchní soud - a ten dnes rozhodl ve prospěch Pancové. Ve vazbě tak zůstává z aktérů celé kauzy už jen někdejší hejtman Rath a exposlanec Petr Kott.

„Jako státní zástupce musím toto rozhodnutí respektovat, osobně s ním nesouhlasím a jsem přesvědčen, že útěková vazba je velmi reálná,“ řekl ČT24 Jirát. Domnívá se totiž, že Pancová má někde v zahraničí dobře ukryté peníze - a bude se chtít za nimi dostat. Odůvodnění dnešního rozhodnutí Jirát zatím nemá k dispozici. Podle obžaloby žádala Pancová spolu s Kottem úplatky ve výši 48,2 milionu korun. Z této částky prý stihli před svým zadržením převzít 38,2 milionu. 

Kateřina Pancová:

„Je to velká úleva. (…). Ve výběhu, kam jsme chodili na vycházky, je napsáno 'Kdo zažil, nezapomene, kdo nezažil, nepochopí'.“

Pancová při žádosti o propuštění z vazby argumentovala délkou svého pobytu za mřížemi, který ji psychicky a fyzicky vyčerpává. Také prý nehodlá ze země uprchnout, protože tu má nemocného otce, ke kterému má silný vztah. Rovněž poukázala, že může nastoupit do práce. „Doktorka Pancová nastoupí v pondělí na onkologické klinice Fakultní nemocnice Motol, kde pracuje už několik let na částečný úvazek,“ informovala mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Jedny z prvních kroků Pancové na svobodě vedly prozaicky do supermarketu. Víkend se prý chystá strávit doma se svou rodinou. Hned v pondělí se musí hlásit u probační a mediační služby. 

Žalobce v kauze viní Ratha a skupinu osob z upravování tendrů ve stavebnictví a zdravotnictví tak, aby vyhrála předem domluvená firma. Projednávání celé kauzy bude pokračovat 1. října. Hlavními pilíři obžaloby jsou policejní odposlechy a přiznání podnikatelky ve stavebnictví Ivany Salačové, které žalobce navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Advokáti ostatních obžalovaných, kteří vinu odmítají, se ji snaží znevěrohodnit.

Vydáno pod