Úředníci dostali za machinace s evropskými dotacemi podmínku

Praha – Městský soud v Praze potrestal machinace s projekty v Regionálním operačním projektu Jihozápad. Úředníci Jiří Trnka a jeho podřízený Martin Půlpytel dostali tříleté podmíněné tresty odnětí svobody, soud jim také zakázal pracovat s dotacemi. Oba měli zasahovat do schvalování a hodnocení výběru jednotlivých projektů a žádostí o dotace. Některé kvalitnější projekty prý vyřadili a zařadili místo nich jiné. Dnešní verdikt není pravomocný.

Trnkovi soud stanovil zkušební dobu podmíněného trestu na pět let, zkušební
doba Půlpytla je o rok kratší. Oběma hrozilo až deset let za mřížemi, svou vinu však popírají. Pražský městský soud už dvojici mužů v minulosti osvobodil, vrchní soud pak ale verdikt zrušil a nařídil nové projednání.

„Necítím vinu za to, že hodnocení mělo být spravedlivé, a myslím, že jsem se na tom neobohatil, nikomu jsem nesjednal úmyslný prospěch, jak ostatně řekl pan soudce. Tak mi přijde – byť podmíněný trest – velmi krutý,“ reagoval na verdikt Jiří Trnka, který čelí obžalobě i v další kauze týkající se údajně nesprávného čerpání dotací. Naopak státní zástupkyně se proti trestu odvolala, zdá se jí příliš mírný: „Vina měla být vyslovena v rámci celého skutku obžaloby a nikoli tak, jak pan předseda zdůvodnil,“ vysvětluje Darja Dunajová.

Kauza se týká páté výzvy ROP Jihozápad z roku 2009, v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. Muži podle obžaloby chtěli, aby soutěžní projekty z Plzeňského kraje čerpaly srovnatelné množství peněz jako projekty podané v Jihočeském kraji. V konkrétním případě třeba se žádostí o evropské dotace původně uspěl jihočeský Bohemia Jazz Fest, nakonec ho ale přeskočil plzeňský projekt putování za přírodou.

Úředníci tím prý chtěli zajistit podporu plzeňských zástupců při hlasování o celkovém seznamu projektů. Bez schválení seznamu by totiž nešly žádné peníze na projekty, na kterých údajně měli zájem někteří členové výboru regionální rady - například někdejší ministr průmyslu a obchodu a současný šéf ODS Martin Kuba či hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Peníze na projekty, které Trnka a Půlpytel nezákonně dostali na seznam, ministerstvo pro místní rozvoj na základě upozornění od policie neodeslalo. Pokud by se tak stalo, bylo by podle obžaloby nesprávně použito zhruba 26,8 milionu korun.

Zastupitelství by prý mělo zvážit stíhání Kuby a Chovance

Městský soud dnes uznal muže vinnými, protože se prý musel řídit právním názorem nadřízeného soudu. „Z právního názoru vrchního soudu je klíčové pouze to, zda byla, či nebyla dodržena schválená metodika. Pokud tedy tomu tak nebylo, pak je namístě vyvodit trestněprávní odpovědnost vůči obžalovaným,“ zdůvodnil odsuzující rozsudek předseda senátu Alexander Sotolář.  

Soud nicméně oba uznal vinnými v daleko menším rozsahu, než jak žádala státní zástupkyně. „Soud uznal obžalované vinné pouze tím, že nedodrželi daná pravidla metodiky, a to za situace, kdy nebylo zjištěno nic, co by svědčilo o tom, že by těm tlakům, které nepochybně byly v dané věci zadokumentovány, podlehli,“ uvedl Sotolář. 

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Podle něj mají na trestné činnosti podíl i další lidé - státní zástupkyně by prý měla zvážit stíhání Magdy Sýkorové i Martina Kuby a Milana Chovance. U nich by prý přicházel v úvahu návod k trestnému činu. Oba však jakékoliv porušení zákona odmítají: „Já jsem na nikoho žádný nátlak nevyvíjel a ani nikoho nenaváděl,“ uvedl pro ČT Kuba. Chovanec pak v SMS zprávě napsal, že doufá, že v ČR nebude trestným činem veřejně a otevřeně hájit zájmy Plzeňského kraje.

Žalobkyně Darja Dunajová navíc po dnešním verdiktu uvedla, že v přípravném řízení bylo zvažováno i případné provinění obou politiků, nedospělo se však k závěru, že by ohledně Kuby a Chovance byla naplněna skutková podstata trestného činu.