Zeman vyzval lidi, aby šli k volbám. S Mynářem bez prověrky problém nemá

Kyjov – Prezident Miloš Zeman zakončil návštěvu na Jižní Moravě. Vyzval lidi k aktivní volební účasti, poněvadž pokud lidé přijdou k volbám, mají podle prezidenta šanci na dlouhodobě stabilní vládu bez opakovaných vládních krizí. „Obvykle říkám anekdotu – chceš-li vyhrát v loterii, kup si los. Voličům říkám – chcete-li změnit politickou scénu, kupte si los v podobě vaší volební účasti,“ uvedl Zeman. Prezident se rovněž vyjádřil k chybějící bezpečnostní prověrce šéfa jeho kanceláře. Údajně Mynáře k jednání s vládou nepotřebuje, tudíž to jako problém nevnímá.

Zeman údajně nepotřebuje hradního kancléře k tomu, aby za něj jednal s vládou, protože sám komunikuje s premiérem Jiřím Rusnokem a ke konzultacím si může zvát jednotlivé ministry vlády ČR. „Zatím to není podstatná otázka,“ uvedl k Mynářově chybějící prověrce. Připomněl, že kancléř kandiduje ve volbách a možná se za měsíc stane poslancem, což by znamenalo, že by ukončil svoji činnost prezidentského kancléře. 

Prezident zopakoval, že v nadcházejících volbách dá svůj hlas SPOZ. Vyhazov Vladimíra Drymla odmítl hodnotit. „Zemanovce budu volit kvůli jejich programu. Jestliže se jakákoliv politická strana rozhodne vyloučit člena, je to její vnitřní záležitost, do níž jako čestný předseda nijak nezasahuji. Funkce čestného předsedy může být interpretována dvojím způsobem. Buď, že všichni ostatní jsou nečestní, nebo tak, že existuje-li řádný předseda zvolený sjezdem, tak já jsem neřádný předseda. Vyberte si z těchto interpretací tu, která vám vyhovuje,“ komentoval Zeman.

Brífink Miloše Zemana k návštěvě JM kraje (zdroj: ČT24)

Prezident se rovněž vyjádřil k situaci vybudování kanálu Dunaj–Odra–Labe. „Ministr Žák mi jako dárek k narozeninám věnoval harmonogram výstavby tohoto kanálu, který by měl být dobudován v roce 2039, tedy v době, kdy mi bude 95 let. Tedy předpokládám, že ho v plné svěžesti otevřu. Harmonogram obsahuje podruhé konkrétní realizační etapy, poprvé to bylo v roce 1901 za Rakouska-Uherska, kdy byl přijat vodocestný zákon. Cesta dlouhá tisíc mil začíná prvním krokem, takže tyto první kroky znamenají dva jezy u Děčína a splavnění Labe mezi Přeloučí a Pardubicemi,“ uvedl.

Příští týden navštíví Zeman Moravskoslezský kraj

Příští týden navštíví Zeman moravskoslezský region, kde bude řešit situaci v OKD a riziko nárůstu nezaměstnanosti v kraji. „Takže tam bohužel nebudeme diskutovat o tak příjemných otázkách, jako o vinařství,“ uvedl. Bude jednat s hornickými odbory.

Prezident zítra v Lánech oslaví své 69. narozeniny, oslava bude podle něj pracovní. „Doufám, že mi žena dá nějaký hodnotný dárek, například sůl do koupele, o kterou jsem před nedávnem požádal,“ uzavřel s úsměvem Zeman.

Prezident Miloš Zeman navštívil Kyjov
Zdroj: Václav Šálek/ČTK