Bernardová: Ženy jsou schopné něco nabídnout

Praha - LEV 21 – Národní socialisté chtěji ve volbách uspět i díky slibu, že zavedou kvóty pro ženy v politice. „Ženy jsou schopné něco nabídnout,“ uvedla ve volebním Interview Daniely Drtinové Tereza Bernardová, místopředsedkyně strany a zároveň líderka pražské kandidátky. Národní socialisté dále plánují zavést aukce na léky nebo zvýšit daně fyzickým i právnickým osobám s vysokými přijmy. Jiří Paroubek, který je předsedou strany, ve volbách nekandiduje. Podle Bernardové chce LEV 21 ve svých prvních velkých volbách především seznámit voliče s programem. „Jsme realističtí, takže něco kolem tří procent,“ odhaduje Bernardová celkový volební výsledek.

AKTUÁLNĚ

Podle Mezivládního panelu ke změnám klimatu vzroste hladina světového oceánu do roku 2100 až o 82 centimetrů. Panel ve své dlouho očekávané zprávě zároveň zvýšil pravděpodobnost, že za změny je odpovědný člověk, na 95 procent. „Uvědomujeme si, že je potřeba opatření a je potřeba tuto problematiku řešit,“ uvedla v Interview Bernardová. Není proto podle ní zodpovědné, aby se nejdříve šetřilo na ekologii. Zároveň připomíná, že je třeba vzít v potaz i požadavky hospodářství.

Vyjádřila se i k možnému řešení krize OKD: „Podstatné je vytipovat investora, který by do kraje přišel. My bychom pro něj rychle museli vytvořit podmínky a rekvalifikovat zaměstnance už v daném oboru,“ radí Bernardová a připomíná, že k úspěšnému nalezení vhodného investora musí nejprve začít spolupracovat ministerstva průmyslu a zahraničních věcí.

PROGRAM

LEV 21 - Národní socialisté prosazují praxi presumpce viny politické reprezentace, podle které musí obviněný politik automaticky odejít z politické scény. Dále chce strana zavést kvóty pro ženy v politice: „Jsme přesvědčeni, že ženy v politice chybí, a chtěli bychom kvóty, jak to například velmi dobře funguje ve Francii. Ženy jsou schopné něco nabídnout,“ hlásá Bernardová.

EKONOMIKA

Strana údajně nabízí program dlouhodobého fungování státu a vyvedení země z krize, který je založen mimo jiné na kvalitním čerpání evropských peněz a omezení korupce ve veřejných zakázkách. Toho lze prý dosáhnout zřízením zvláštního úřadu státní expertizy, který by zakázky dozoroval.

LEV 21 by dále zvýšil souhrnnou daňovou kvótu na úkor nejvyšších příjmů a majetku. „Hovoříme v programu o takovémto zdanění, ale na druhou stranu bychom toto zdanění vždy zvažovali podle okolních států, jako je Německo a Rakousko, abychom zamezili vyvádění peněz z naší ekonomiky,“ popisuje program místopředsedkyně. Konkrétní čísla zatím nezná: „Je to věc, která vyžaduje důkladnou analýzu, již v tuto chvíli nemáme.“

ZDRAVOTNICTVÍ

Současná krize českého zdravotnictví je podle Bernardové způsobena plýtváním. Jako příklad uvádí zakoupení magnetické rezonance bez ohledu na to, zda stejnou technologie již nevlastní nedaleká nemocnice. LEV 21 proto žádá audit veškerého majetku ministerstva i zdravotnických zařízení.

Za druhé je prý třeba přestat nakupovat předražené léky. „To se týká výrobců léčiv, kteří nám prodávají s kurzem za euro jednatřicet korun. Nechápu to, nerozumím tomu. Mělo by to být přepočítáváno s aktuálním kurzem,“ uvažuje Bernardová. Řešením je podle ní aukce na veškeré léky: „Najednou by výrobci bojovali o nás, a ne naopak. Dostali bychom se na nejnižší možné ceny.“

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA

LEV 21 – Národní socialisté se staví radikálně proti druhému penzijnímu pilíři, nechtějí ho však ani zrušit. „Byli jsme zásadně proti druhému pilíři z jednoho podstatného důvodu - nechceme vyvádět finance ze sociálního pojištění,“ vysvětluje Bernardová. Druhý pilíř by přesto nezrušili, a to kvůli hrozící vlně arbitráží ze strany penzijních fondů.

Penzijní problematiku by proto řešili posílením třetího, dobrovolného pilíře. „A to ve smyslu nikoliv penzijních fondů, ale pojišťoven, kde mají klienti skutečně zajištěné finance. A podpořili bychom to cestou příspěvku od státu natolik konkurenceschopnou, že bychom v podstatě zamezili vstupu do druhého pilíře,“ vysvětluje Bernardová.

MINULOST

LEV 21 – Národní socialisty spoluzakládal v listopadu 2011 bývalý premiér za sociální demokracii Jiří Paroubek. Strana se účastnila už loňských krajských voleb. Žádný mandát ale nezískala. LEV 21 má okolo 1500 členů.

I když je Jiří Paroubek stále předsedou strany, v současných volbách do sněmovny nekandiduje. „On nezůstává doma, samozřejmě nás stále podporuje a my respektujeme jeho rozhodnutí,“ říká Bernardová. Podle ní chce předseda svým krokem narušit představu, že LEV 21 je jenom „Paroubkova strana“. „Chce dokázat, že ve straně jsou i jiní kvalitní lidé a odborníci.“

KOALIČNÍ POTENCIÁL

„Nejblíže je nám sociální demokracie, která má podobný program,“ popsala preference Národních socialistů Bernardová. Naopak v žádném případě nebudou spolupracovat s KSČM. „Komunistická strana je od nás skutečně hodně nalevo.“ LEV 21 se prý neshodne ani s pravicovými stranami.

„Tři body: střízlivě, jednotně a profesionálně. Střízlivě ve smyslu, že neslibujeme věci, které nejdou splnit. Jednotně znamená, že jsme levicová a čitelná strana. A profesionalita značí, že v našich řadách jsou skutečně odborníci.“

Interview DD s Terezou Bernardovou (zdroj: ČT24)

Program strany LEV 21 – Národní socialisté má 20 hlavních bodů, mezi nimiž nechybí protikorupční opatření, ať už jde o majetková přiznání s možností zabavit pochybně nabytý majetek nebo o veřejné státní zakázky; smlouvy musí být podle strany kompletně zveřejňovány na internetu. Strana slibuje i tvorbu nových pracovních míst a zachování výdajových paušálů pro živnostníky. Národní socialisté - levice pro 21. století má v programu třeba nulovou daň na pleny a dětské oblečení. Strana odstartuje svou kampaň až těsně před volbami. Oslovit voliče plánuje sloganem Střízlivě, jednotně, profesionálně. Využít k tomu chce osobní kontakt a hlavně inzerci v denním tisku.