Papírování se nezbavíme, po datových schránkách se asi zpozdí i „Jim“

Praha – Méně papírů a více počítačových dat při komunikaci se státní správou? Proces, který má zbavit lidi posílání obálek a vyplňování formulářů, se teď nejspíš znovu zadrhne. Po odkladu povinných datových schránek je totiž ohrožený i start jednotného inkasního místa, hovorově nazývaného „Jim“. Zákon sice počítá s tím, že se novinka má spustit zhruba za rok, kvůli pádu vlády ale parlament pravděpodobně nestihne přijmout potřebné doprovodné zákony. Ministerstvo financí proto navrhuje odklad až na rok 2016.

Místo každoročních cest s přehledem příjmů a výdajů na tři místa – tedy finanční úřad, správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu – mělo stačit jen přihlášení do internetové aplikace. Projekt jednotného inkasního místa se měl pro dobrovolné zájemce rozjet už od roku 2014. A pokud senát schválí v polovině října zákonné opatření, které mu poslala vláda v demisi, testovacímu spuštění nic bránit nebude.

Jenže pro ostrý start plánovaný na rok 2015 je podle ministerstva ještě nutné přijmout jeden daňový zákon. Pád Nečasova kabinetu ale zbrzdil legislativní proces, znovu se rozběhne až po sestavení nové vlády vzešlé z říjnových voleb. Na zavedení normy do praxe tudíž bude málo času. „Vzhledem k vývoji a k tomu zpoždění bych doporučoval variantu posunutí na rok 2016,“ říká Karel Šimek, ředitel daňové legislativy na ministerstvu financí.

ČSSD a komunisté: Žádný spěch

Politici odleva doprava se zavedením jednotného inkasního místa souhlasí. TOP 09 navíc důvod k odkladu nevidí. „Příslušné zákony jsou součástí platné legislativy, pouze nejsou účinné. Účinné mají být k 1. lednu 2015 a my budeme prosazovat, aby jejich účinnost zůstala,“ navrhl místopředseda strany a bývalý šéf státní kasy Miroslav Kalousek.

ODS nicméně varuje, že se musí pohlídat právě doprovodný zákon, který upraví výběr daní. S některými body totiž nesouhlasí – například s tím, že by všechny osoby samostatně výdělečně činné měly platit zálohy na daň. „Pokud by měl Jim takovéto dopady, tak je to pro nás absolutně nepřijatelné,“ uvedl ekonomický expert občanských demokratů Tomáš Hajdušek.

Čeká jednotné inkasní místo odklad? (zdroj: ČT24)

Se zavedením jednotného inkasního místa souhlasí i levice. Přesto plánuje po volbách nejprve provést analýzu zákona, podle kterého se výběr daní upraví. „V žádném případě nebudeme s přechodem na jednotné inkasní místo spěchat na úkor kvality výběru daní,“ ujistil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. A potřebu „doladit problémy“ přiznává i místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

O náhradě tří cest a tří razítek za jedno se diskutuje už roky. Zda se spustí alespoň ve zkušebním dobrovolném režimu, bude jasné v říjnu po hlasování Senátu.