Na Zlínsku řádili zločinci, policie tam pošle specialisty na korupci a mafii

Praha – Českou policii čekají příští rok velké změny. Personálně posílí a stávající policisté dostanou víc peněz. Rok od začátku metanolové kauzy a po dlouhé diskusi navíc policejní prezident Martin Červíček definitivně rozhodl, že ve Zlínském kraji ustaví pobočky dvou speciálních útvarů: protikorupční policie a útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Podle kritiků v regionu vypukla řada velkých kauz právě proto, že tam chyběl celostátní dohled.

Kauza metanol a soud s podnikatelem Miroslavem Maslákem kvůli vydírání podnikatelů, to jsou dva velké zlínské případy poslední doby. K nim lze připočíst daňové podvody, násilnou trestnou činnost i úniky z policejních spisů. Přesto v regionu dosud chyběly pobočky speciálních útvarů. Jejich pracovníci tam – například při vyšetřování metanolové kauzy – denně dojížděli stovky kilometrů.

„I kauzy z poslední doby nás přiměly realizovat v blízké budoucnosti myšlenku zřízení pracoviště ve Zlíně. Je to logický krok, pohled teritoriálních útvarů bude určitě obohacen o pohled útvaru celorepublikového,“ říká mluvčí Policejního prezidia Ivana Ježková.

Policejní prezident chce posílit stávající expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) i protikorupční policie (ÚOKFK) v Brně a Ostravě. Z nich by pak měly do Zlína odejít dvě desítky policistů. „Vyčíslení nákladů na zřízení nového pracoviště ještě k dispozici nemáme, bude se samozřejmě odvíjet od počtu policistů, který na těchto pracovištích bude pracovat,“ dodává Ježková.

Změny v policejním sboru tématem Událostí (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že pokud by se podařila existence detašovaného pracoviště ať už ÚOOZ, nebo ÚOKFK, tak to bude ku prospěchu společnosti,“ hodnotí záměry policejního prezidia náměstek zlínského krajského policejního ředitelství Jindřich Kučera.

Dvacítka policistů by do nové pobočky ve Zlínském kraji měla přijít nejpozději na přelomu roku. Vše ale záleží na tom, jestli se podaří doplnit podstav, který nyní v obou specializovaných divizích panuje – na ÚOOZ chybí zhruba dvacet lidí, na protikorupčním pět. Pokud do konce roku nenajdou vhodné kandidáty, hrozí, že do Zlínského kraje nakonec půjde speciálních policistů méně.

Šest stovek měsíčně navíc

Jelikož ministerstvo vnitra dostalo na rok 2014 od vlády o necelá čtyři procenta víc než letos, nebudou přijímat jen elitní útvary. Příští rok chce policie zaměstnat celkem 1 000 nových lidí – pětinu z nich pošle do Moravskoslezského kraje. Výběrová řízení by mohla začít v nejbližších měsících. Peníze navíc by se měly promítnout i na výplatních páskách všech policistů, kteří mají průměrně přes 30 tisíc hrubého. Plat by se jim měl zvýšit zhruba o 600.

Policejní sbor má v současnosti kolem 39 000 tabulkových míst. Podle zprávy ministerstva vnitra tak má Česko v evropském srovnání pátý nejvyšší počet policistů na počet obyvatel.