Ministryně spravedlnosti chce dorovnat platy ústavních soudců

Praha - Ministryně spravedlnosti Marie Benešová chce dorovnat platy ústavních soudců. Ti podle ní dostávají méně peněz než někteří jejich kolegové u ostatních soudů. Literou zákona se na ně totiž pohlíží jako na ústavní činitele, na které se vztahuje až do roku 2014 snížená platová základna. Benešová proto pověřila svého prvního náměstka Daniela Voláka, aby situaci vyřešil s ministerstvem práce, které základnu pro mzdy soudců určuje.

„Cílem celé aktivity je však pouze dorovnání platů soudců Ústavního soudu, nikoli navýšení platů jiných ústavních činitelů, tedy například politiků,“ zdůraznila Benešová. Řešením by podle ní bylo zakotvení jiného koeficientu pro výpočet platů ústavních soudců, než jaký platí pro soudce obecných soudů či politiků. Sami ústavní soudci prý považují za nedůstojné prosazovat zvýšení svých platů, proto se ministryně rozhodla situaci řešit sama.

Platy soudců se od začátku roku vypočítávají jako 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Vláda tak tehdy reagovala na verdikt Ústavního soudu, který zrušil původní vzorec pro výpočet soudcovských platů. „Výsledný růst mezd se ale netýkal a netýká platů Ústavních soudců,“ upozornila Benešová. Ministerstvo podporovalo navýšení koeficientu až na trojnásobek.

„Odeslal jsem kolegovi doktoru (Petru) Šimerkovi (první náměstek ministra práce) dopis, ve kterém mu navrhuji, aby tyto propady mezd soudců Ústavního soudu byly odstraněny. Nabízím také veškerou součinnost ministerstva spravedlnosti v této věci,“ dodal k tomu Volák.

Hrubý měsíční příjem v nepodnikatelské sféře ve 2. čtvrtletí letošního roku činil podle Českého statistického úřadu téměř 25 000 korun. Platová základna soudců je pro letošní rok stanovena na skoro 63 000 korun.