Na silnicích nejméně smrtelných nehod od roku 1970

Praha – Policejní statistiky přinesly dobrou zprávu, do konce září totiž na českých silnicích zemřelo nejméně lidí od roku 1970. Ačkoliv se celkový počet nehod zvýšil, tak mrtvých ubylo na 436 - zároveň se snížil i počet těžce a lehce zraněných. Navíc i letos ubylo nehod pod vlivem alkoholu. Na setkání s novináři to uvedl ředitel služby dopravní policie Tomáš Lerch. Už příští rok by pak policisté mohli zabavit malý technický průkaz, pokud bude vozidlo ve špatném technickém stavu.

To, že ubývá řidičů, kteří sedají za volant posílení alkoholem, je podle Lercha důsledkem přísnějších kontrol zavedených v roce 2010. Přesto stále více než dvě třetiny nehod jsou zaviněny řidičem, kterému je následně naměřena hladina alkoholu přesahující jedno promile. S úbytkem alkoholu ale policie zaznamenává rostoucí trend požívání jiných návykových látek, odhalených při silničních kontrolách i následně při nehodách. 

Více smrtelných zranění policisté meziročně zaznamenali v Praze, Jihomoravském kraji a na Vysočině. V ostatních krajích úmrtí při nehodách ubylo. Nejčastěji docházelo k tragédiím z toho důvodu, že řidiči nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky. U lehčích nehod bylo nejčastější příčinou, že se řidiči dostatečně nevěnovali řízení. 

Od ledna do září zemřelo při nehodách 164 řidičů, 63 spolujezdců, 76 chodců a 48 cyklistů. Počty smrtelných nehod u chodců, motocyklů i cyklistů se meziročně snížily. Celkem policie za devět měsíců letošního roku zaznamenala téměř 62 tisíc nehod, při kterých odhad škod dosáhl téměř 3,7 miliardy korun. To meziročně představuje růst počtu nehod o 3,8 procenta a růst škod zhruba o 83 milionů korun.

Policie chce odebírat malé technické průkazy

Ministerstvo dopravy chce ze silnic dostat nebezpečné vozy, chce proto nařídit, aby v případě vážné dopravní nehody, při které dojde k narušení těch nejpodstatnějších částí vozu, musel takový automobil na technickou kontrolu okamžitě. 

Za řadou dopravních nehod také stojí špatný technický stav vozu, policisté proto chtějí mít možnost odebrat na místě malý technický průkaz. Podle Tomáše Lercha by k tomu sahali např. v případě závažného poškození světel, kol nebo brzdového systému. Ministerstvo dopravy s tímto návrhem souhlasí, pokud příslušný zákon schválí vláda a Parlament, tak by mohl platit už příští rok.