Český letoun CASA má brázdit nebe nad Sinají

Praha – Účast české armády v pozorovatelské misi na egyptském Sinajském poloostrově se rozšíří o 13 vojáků a vojenský dopravní letoun CASA. Navýšení schválil Senát. Půjde tak o první operační nasazení českého letounu CASA. Vojáci mají působit na Sinaji od letošního listopadu do konce roku 2014, nyní se mise účastní tři čeští operační důstojníci.

Vláda návrhem reagovala na žádost vedení mise kvůli tomu, že leteckou podporu na Sinaji končí Spojené státy. Letoun CASA odpovídá potřebám a čeští vojáci jsou schopni naplnit požadavky mise, řekl premiér v demisi Jiří Rusnok. Vojenské letadlo české armády by mělo monitorovat egyptsko-izraelskou hranici.

Účast ČR v misi shledává v souladu s bezpečnostní strategií a zahraniční politikou. Roční náklady související s vysláním letounu CASA a personálu na hranice Egypta a Izraele se podle premiéra v demisi mají pohybovat kolem 63 milionů korun, z čehož 34 milionů bude refundovat mise.

S vysláním vojáků do zahraničních misí musí za běžných okolností souhlasit obě parlamentní komory. Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek už dříve řekl, že v době rozpuštění sněmovny stačí souhlas horní komory.

Český letoun CASA míří na egyptsko-izraelskou hranici (zdroj: ČT24)
  • Pozorovací mise mezinárodního společenství působí na Sinajském poloostrově od roku 1979. Dohlíží na dodržování egyptsko-izraelské mírové smlouvy. V poslední době roste v regionu počet útoků radikálních islamistů na egyptskou armádu a policii, o poloostrově se začíná mluvit jako o druhém Afghánistánu.