Němcová: Éra kmotrů je za námi. Kandidátka ODS má kvalitu, jakou nepamatuji

Praha – Spojování s neprůhledným zákulisím a érou kmotrů je za námi, vzkazuje lídryně ODS v Praze Miroslava Němcová. V předvolebním Interview Daniely Drtinové zmínila třeba to, že současnou stranickou kandidátku má za nejkvalitnější za dobu svého působení ve sněmovně. Jádro podle ní tvoří osobnosti s velkým kreditem z komunální sféry či občanských povolání. A jak definuje svůj program? Realistický sled drobných systematických kroků, které je možné splnit - namísto slibů převratných dramatických změn.

AKTUÁLNĚ

Bývalé předsedkyni sněmovny nemohly úvodní otázky směřovat jinam než na současné dění ve druhé parlamentní komoře. Senát začal poprvé ve své historii schvalovat zákonná opatření. Němcová už dříve upozorňovala na to, že to může levicová většina senátorů zneužít ve svůj prospěch. Podle ní prý podobné obavy nebyly zbytečné. „Posléze se ukáže, jestli byla dodržena ústava, která říká, že k podobnému hlasování musí Senát přistupovat jen ve velmi důležitých a neodkladných věcech,“ zmínila.

A podezření přitom má už u prvního opatření, které ve středu Senát stihl odhlasovat. Týká se daní z nemovitostí. Schválený návrh ponechává placení daně na prodávajícím - bude ale možná dohoda, že daň zaplatí nabyvatel. „To, co dnes přijal, se mi zrovna nezdá, že úplně splňuje tu kategorii naprosté mimořádnosti… Není to podle mě něco, co by Senát musel neprodleně řešit bez přítomnosti sněmovny,“ zmínila Němcová. Podle ní je možné do budoucna přemýšlet i o úplném zrušení daně z převodu nemovitosti.

PROGRAM

Občanští demokraté v programu slibují nezvyšovat daně. Právě za jejich zvedání ale byli v uplynulém volebním období kritizováni, a to dokonce od některých spolustraníků. Zvýšilo se například DPH nebo zavedla solidární daň u vysokých příjmů. „Od podnikatelů slyším, že to jedno procento navíc jim až tak nevadí. Oni hlavně chtějí daňovou stabilitu – vědět, jaké budou daně a jak dlouho s danou hladinou mohou počítat,“ tvrdí lídryně ODS v Praze.

V programu nyní ODS slibuje vyrovnaný rozpočet do roku 2020. Jakým způsobem toho chce dosáhnout? Jednou z cest je zeštíhlování a škrtání ve státní správě, což se pode Němcové dosud dařilo. „Já jako šéfka sněmovny jsem se musela vypořádat s tím, že z našeho rozpočtu téměř 1 miliardy jsme museli 100 milionů škrtnout, a dokázali jsme to ušetřit. To je jedna cesta. Vládě se podařilo ve třech letech přibrzdit to tempo nárůstu státního dluhu,“ řekla.

V dalším kroku ODS spoléhá na konec období krize a opětovný růst ekonomiky. „Nikdy nevíte, co se stane, nemělo by to ovšem znamenat, že bychom tento cíl před sebou neměli vidět - že bychom si měli dál říkat, že lze žít s ohromnými dluhy, že to nevadí, že je předáme těm, kteří přijdou po nás. Ta dluhová koule pak tíží jakoukoliv generaci, která přijde po nás. To si myslím, že není fér,“ dodává Němcová.

EKONOMIKA

Úspory by podle představ občanských demokratů mělo přinést i sloučení ministerstev průmyslu a dopravy. Rádi by také vytvořili společný resort pro životní prostředí, zemědělství a regionální rozvoj: „Jsem přesvědčena, že by se ušetřilo, akorát zatím neumím říci tu částku. Záleží na tom, kolik jednotlivých agend by se v daných ministerstvech dokázalo zrušit… Než se k tomu přistoupí, tak nemůžeme dopustit, aby vznikl chaos, jako například ve chvíli, kdy vznikaly kraje a vůbec nebylo jasné, jaké kompetence budou přebírat například od okresních úřadů. Je to určitě na delší dobu, myslím, že ta příprava si vyžádá dva roky práce.“

Ze sociálních témat se minulá vláda potýkala s velkým problémem vysvětlovat lidem důchodovou reformu – i proto do tzv. druhého pilíře vstoupilo zatím jen 83 tisíc lidí. Podle Němcové by se propříště mohla zmírnit její pravidla – například umožnit lidem sáhnout na uložené peníze už po pěti či deseti letech. Dalším motivačním prvkem je podle ODS možnost úspory dědit.

ZAHRANIČNÍ POLITIKA

V zahraniční politice se ODS nadále opírá o spolupráci v rámci Evropské unie, navzdory tomu, že její zakladatel a dlouholetý lídr Václav Klaus nedávno polemizoval o možnosti z EU vystoupit. S tím ale Němcová nesouhlasí, byť si unijní pakt rozhodně neidealizuje. „Já si myslím, že ve fiskální oblasti a v sociální oblasti by země měly zůstat samy pod svým vlastním řízením, že tam by k tomu sjednocení či propojení nemělo docházet. Sporná byla i ta cesta EU, která chtěla unifikovat zahraniční, obrannou a bezpečnostní politiku, což se ukázalo, že to vůbec nebylo možné. Nepodařilo se to, protože každá ze zemí má svou představu o tom, jak by například právě zahraniční politika měla vypadat,“ komentuje expředsedkyně sněmovny.

ODS také počítá s tím, že před očekávaným vstupem do eurozóny mají Češi vyjádřit svůj názor v referendu. „Nevidíme nic špatného na tom, aby se občané znovu v referendu v takto klíčové věci rozhodli, protože určitě půjde o velkou změnu. Bude se to týkat každé peněženky, každého občana,“ zmiňuje.

SITUACE VE STRANĚ

Před předčasnými volbami ODS sází na to, že se dokázala odprostit od tzv. zákulisních kmotrů. Podle Němcové jsou nynější kandidátky prý nejkvalitnější za dobu její politické kariéry. „Všechno zlé je pro něco dobré. Prošli jsme opravdu velmi těžkým obdobím, ale například na tom skládání kandidátních listin se ukazuje, že jsou vybráni lidé, za kterými opravdu ty stíny nejsou,“ tvrdí.

KOALIČNÍ POTENCIÁL

Jaké jsou vyhlídky ODS pro případnou spolupráci ve sněmovně? Ve velmi specifických podmínkách prý nezavrhuje ani podporu sociálním demokratům – byť za jistých podmínek a pro kratší časové období. Žádná forma tzv. opoziční smlouvy ale podle Němcové nehrozí: „To vylučuji. Ani většinová koalice se mi nezdá možná. Pokud by došlo k nějaké podpoře menšiny, tak pouze na nějakou velmi limitovanou dobu bychom tu vládu mohli podpořit s tím, že bychom si mohli říct, za jakých okolností, na jak dlouho. Může nastat tak vážná situace, kdy si řeknete, že v tu chvíli je třeba i takovýto mezní krok udělat,“ dodala.

ODS v programu slibuje hlavně ochranu svobody a nedotknutelnost soukromí. Dalším tématem jsou daně. Občanští demokraté je obecně nechtějí zvyšovat. To se týká třeba daně z příjmů fyzických a právnických osob. Naopak daň z převodu nemovitosti plánuje strana zrušit a odmítá i zavádění jednotných evropských daní.

Strana vznikla v dubnu 1991 po rozpadu Občanského fóra. Jejím zakladatelem a předsedou do roku 2002 byl Václav Klaus. Nyní stranu vede Martin Kuba. Ve vládě byla dvakrát za sebou v letech 1992–1997, potřetí pak od podzimu 2006 do jara 2009. Naposledy řídila zemi v letech 2010 až 2013. ODS má zhruba 21,5 tisíce členů. Kampaň strana odstartovala bez své značky s heslem Volím pravici. Následně na to doplnila billboardy logem a sloganem Proč volit občanskou demokratickou stranu. Třetí fáze kampaně pak patří hlavní lídryni Miroslavě Němcové.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)