Pohůnek: Jsem asi jediný důstojník stíhaný za uposlechnutí rozkazu

Praha - Na policii vypovídal sedm a půl hodiny další aktér v kauze Jany Nečasové - dříve Nagyové. Zpravodajec Jan Pohůnek se měl podílet na nelegálním sledování osob. Policii ale řekl, že v případě Radky Nečasové šlo o takzvanou obranu proti sledování: „Byl vydán úkol zjistit možná bezpečnostní rizika, která by mohla hrozit paní Nečasové a rodině pana premiéra… Nejednalo se o zasahování do práv a svobod podle zákona, nebylo prováděno sledování,“ řekl České televizi po výslechu. Na policii se má znovu dostavit za deset dní.

Akce podle Pohůnka trvala deset dní. Jeho advokát Michal Hráský už před výslechem řekl, že verzi zpravodajců o sledování Radky Nečasové potvrdili i dříve vyslechnutí utajení svědci. „Účelem obrany je zjistit, zda určitá osoba není sledována jinými subjekty. V tomto případě někým, kdo by mohl ohrozit zájem státu,“ vysvětlil advokát.

Pohůnek podle Hráského od Jany Nečasové žádné instrukce neměl. Pokyny prý dostával od šéfa Vojenského zpravodajství, kterým byl nejdřív Ondrej Páleník a potom Milan Kovanda, a dál je předával podřízeným. „Byl mi vydán rozkaz a rozkaz jsem splnil. Byl jsem asi jediný důstojník v armádě, který je stíhán za uposlechnutí rozkazu,“ řekl Pohůnek.

Detektivové a žalobci jsou ale s výslechem spokojení. „Průběh výslechu potvrzuje naši právní konstrukci. Důkazně je ta věc velice silná,“ prohlásil náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár. Pohůnek si ale spolu s dalším obviněným - bývalým šéfem Vojenského zpravodajství Ondrejem Páleníkem - podal proti svému stíhání ústavní stížnost. Vadí mu údajné porušení práva na obhajobu a spravedlivý proces.

Jana Nečasová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Podle policistů Jana Nečasová - dříve Nagyová loni v listopadu zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování bývalé manželky premiéra Radky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem, Milanem Kovandou a plukovníkem Pohůnkem.

Letos v březnu Nečasová údajně nechala sledovat také svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni z Úřadu vlády Alenu Hegrovou. Motivem byla podle policistů snaha zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s Nečasem.

Nagyová, která se po nedávném sňatku s bývalým předsedou vlády jmenuje Nečasová, také čelí obvinění z podplacení trojice bývalých poslanců za ODS - Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy.

Pohůnek vypovídal 7,5 hodiny na policii (zdroj: ČT24)