Senátem prošlo zvýšení plateb za pojištěnce – i s opraveným číslem

Praha – Senát dnes schválil další zákonné opatření. Kvůli formální chybě – špatně uvedenému číslu zákona – prošlo horní komorou až o den později navýšení platby do zdravotnictví za státní pojištěnce. Rozdíl bude činit 4,7 miliardy korun za rok. Předloha nyní zamíří k podpisu prezidentovi, na první povolební schůzi jí bude potvrzovat nová sněmovna.

Od ledna se tak zvýší platby státu za děti, důchodce nebo nezaměstnané o 64 korun měsíčně na 787 korun. Schvalovací proces včera zbrzdila formální chyba ve vládní předloze, omylem u ní bylo uvedeno nesprávné číslo zákona, který se mění. Místo plateb za státní pojištěnce by tak zákonné opatření měnilo zákon o osivech.

Dnes se o opatření jen hlasovalo, nikdo nevystoupil. Pro bylo 51 z 59 přítomných senátorů, zbylých osm se hlasování zdrželo. Navýšení částky nad vládní návrh nikdo nepodal. Premiér v demisi Jiří Rusnok už dříve varoval, že pokud by jednání horní komory takovým směrem vedlo, zákonné opatření by stáhl.

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát původně navrhoval tři možné varianty: První počítala se zvýšením státních dotací o 3,7 miliardy, druhá o 5,7 miliardy a třetí o téměř sedm a půl miliardy. Sám podporoval tu nejvyšší – proti tomu se ale ohradil šéf kabinetu Rusnok. Výsledkem byl nakonec kompromis 4,7 miliardy korun.

Senát dnes také schválil balík daňových změn tak, aby terminologicky souzněl s novým občanským zákoníkem. Zákonné opatření kromě toho ruší dosavadní zákon o dani dědické a darovací a včleňuje je do zákona o daních z příjmů. Premiér v demisi Jiří Rusnok už dříve varoval, že pokud by Senát tyto změny neschválil, znamenalo by to propad příjmů státního rozpočtu v řádu desítek miliard korun.